Preşedintele Traian Băsescu a apelat tot la Emil Boc pentru a forma noul guvern aşteptat să ia măsuri rapide pentru ca Româniasă beneficieze de ultimele tranşe din acordul cu instituţiile financiare internaţionale.
Băsescu a cerut să fie consultat în privinţa miniştrilor care vor face parte din CSAT, adică cei mai importanţi - al Apărării, al Justiţiei, al Finanţelor şi al Economiei - şi a stabilit un calendar de respectat pentru premier şi Parlament: Cabinet votat până pe 23 decembrie, proiect de buget depus până la sfârşitul anului, examinat de Legislativ pe 4-5 ianuarie şi aprobat până pe 16 ianuarie.
Toate acestea pentru a da posibilitatea misiunii de evaluare a FMI să trimită board-ului documentul pe baza căruia să fie eliberat restul de 2,1 miliarde de euro reprezentând a treia şi a patra tranşă din împrumut. Boc s-a conformat rapid şi a început negocierile pentru formarea noului guvern, în jurul PD-L, cu UDMR şi cu grupul minorităţilor.
Udrea, la Turism şi Dezvoltare sau Cancelaria Preşedinţiei
Informaţii despre structura noului Cabinet au apărut din interiorul PD-L, la câteva ore după nominalizarea lui Boc. Surse din PD-L au declarat pentru Gândul că Executivul va avea 14 sau 15 ministere şi doi vicepremieri, pe Vasile Blaga (care va rămâne ministrul Administraţiei şi Internelor) şi un udemerist, şanse având Marko Bela, care nu va avea însă un minister.
Ieri seara, sursele citate spuneau că favoriţi pentru noul guvern sunt: Gabriel Oprea la Apărare, Cătălin Predoiu la Justiţie, Daniel Funeriu sau Mircea Miclea la Educaţie, Orest Onofrei la Agricultură, Bogdan Aurescu la Externe, Radu Berceanu la Transporturi (urmând ca, dacă nu intră în Executiv să devină preşedinte al Senatului, după eventuala îndepărtare a lui Mircea Geoană), Lucian Croitoru la Finanţe, Adriean Videanu la Energie sau Economie (urma să se stabilească titulatura portofoliului) şi Mihai Şeitan la Muncă (dacă nu acceptă pesedistul Marian Sârbu).
Mister plutea asupra intrării în guvern a Elenei Udrea, la şefia Ministerului Turismului şi Dezvoltării. "E o întrebare la care doar doi oameni pot răspunde", ne-a declarat un lider al PD-L, făcând aluzie la Udrea şi la Băsescu. Sursele citate au precizat că, dacă Udrea nu va face parte din noul Cabinet, s-ar putea reîntoarce la Preşedinţie, la vechea funcţie de şef al cancelariei, din care a demisionat în 2006. PD-L va convoca astăzi Colegiul Director, unde lista miniştrilor va fi votată secret.
Sănătatea, Cultura şi Mediul, rezervate UDMR
Participarea UDMR la guvernare alături de PD-L ar putea să nu aducă maghiarilor ministerele pentru care ei au luptat la repetatele negocieri de după turul al doilea al alegerilor. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, se ia în calcul şi faptul Dezvoltarea Regională sau Comunicaţiile să rămână totuşi la PD-L.
Democrat-liberalii le-au pregătit, în schimb, maghiarilor Sănătatea, Cultura şi Mediul. Dacă la Cultură ar putea fi numit Kelemen Hunor, pentru ministerul Mediului nominalizat este Attila Korodi. UDMR va mai primi şi un post de vicepremier, pe care este posibil să-l ocupe fie Marko Bela, fie Kelemen Hunor. Sursele citate au declarat, pentru Gândul, că o parte dintre reprezentanţii Uniunii sunt nemulţumiţi de negocierile pe care conducerea UDMR le-a purtat cu PD-L, susţinând că aceasta ar fi putut obţine portofolii mult mai importante, mai ales să fără sprijinul maghiarilor democrat-liberalii nu ar fi putut forma Guvernul.
Marian Sârbu visează la un portofoliu în Guvernul Boc
Vicepreşedintele PSD, Marian Sârbu, speră în continuare la funcţia de ministru al Muncii, deşi liderul partidului Mircea Geoană s-a exprimat clar, după consultările cu şeful statului, apreciind că invitaţia social-democratului în viitorul Guvern este un "cadou otrăvit". Sârbu a spus, ieri, că propunerea lui Traian Băsescu de a conduce ministerul Muncii trebuie discutată în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, programată pentru astăzi.
"O să avem o discuţie. A fost o posibilitate pe care preşedintele Băsescu a ridicat-o în faţa preşedintelui PSD, iar partidul trebuie să dea un răspuns oficial, să ia o decizie", a comentat Sârbu. El a arătat că discuţia de la Cotroceni ar putea fi "pur teoretică". Recent, vicele social-democrat a declarat pentru "Q Magazine" că ar intra într-un Guvern PD-L cu "un minim de sprijin din partea conducerii partidului". "Simt că acesta nu există, în ciuda dorinţei mele", a adăugat Sârbu.