Locale Altele
Miercuri, 27 Mai 2020
Mie, 27 Mai 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Guvernul Boc va fi remaniat
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 1 Septembrie 2010

Două planuri se vehiculau înaintea raportului lui Boc: al parlamentarilor - să pună tunurile pe Vlădescu, şi al premierului - remaniere soft sau demisia sa.

Destul de amorţiţi după vacanţă, înaintea raportului guvernamental promis de Emil Boc miercuri seara, parlamentarilor PDL le cam pierise astăzi cheful de "revoluţie" anti-ministerială.

Cei mai mulţi se aşteptau, de altfel, ca la darea de seamă din 1 septembrie premierul să o ţină lanţ cu realizările guvernului, evitând pe cât se poate inclusiv să pună pe masă o listă concretă a remaniabililor.

Acest pas era mai degrabă aşteptat în perspectiva unei şedinţe de Colegiu Director - la care să vină şi liderii din teritoriu - şi care să fie convocată pentru mâine.

Ca strategie de detensionare a refractarilor din parlament, uninominalii preconizau însă, pentru întâlnirea lui Boc cu grupurile, că vor fi măcar lăsaţi să-şi spună oful în legătură cu miniştrii, etapă pentru care şi-au fixat o ţintă favorită: Sebastian Vlădescu. Ceva mai organizaţi decât deputaţii, senatorii au pus pe hârtie un sondaj pe baza căruia să le dea note, cot la cot cu Boc, propriilor miniştri.

Andronic: Boc merge cu remaniere sau demisie


Încrâncenarea parlamentarilor, pe de altă parte, viza în primul rând tipul de remaniere. "Întrebarea e dacă vom avea o remaniere soft sau una hard, aşa cum ar trebui", spunea deputatul Nicuşor Păduraru.

Definiţia "remanierii soft": doi-trei miniştri şi aceia neimportanţi: Mihai Şetian, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu. Cea "hard" îl include, în opinia majorităţii prezente în parlament, pe Sebastian Vlădescu. Motivele pentru care parlamentarii se pregăteau să pună tunurile pe ministrul finanţelor merg de la greşelile de comunicare până la controalele ANAF-ului asupra propriilor primari pentru care Vlădescu "iese la tenis de câmp la ora 16.00 şi se face că plouă".

Tot în varianta "hard" ar trebui să intre, în calculele parlamentarilor, şi Radu Berceanu. "Dacă mă uit în urmă, îmi fac nişte reproşuri, dar eu am încercat să-mi fac treaba cât am putut de bine. Sunt de prea multă vreme soldat disciplinat al PDL ca să mai fiu afectat de suişuri şi coborâşuri şi mi-e greu să mai am emoţii", a comentat, precaut, Berceanu înainte de confruntarea cu uninominalii.

Total lipsiţi de emoţii s-au declarat, pe de altă parte, Vasile Blaga şi Adriean Videanu. "Se vede că am emoţii, nu?", a parat Videanu, ironic, întrebările, în timp ce Vasile Blaga a răspuns sec: "Nu, nu am".

Doar Sandu a admis că are emoţii "foarte mari". În rândul parlamentarilor se vehicula însă şi un alt scenariu, pregătit de Boc: oferta unei remanieri subţiri, acceptată la presiunea ameninţării cu propria demisie şi, implicit, căderea întregului guvern.

O astfel de previziune a venit şi din partea lui Dan Andronic, consultant politic apropiat PDL. În opinia sa, Boc urmează să încerce "o remaiere", variantă soft a remanierii. "Emil Boc merge în parlament cu două variante: demisia lui sau această remaiere", a declarat Dan Andronic, la emisiunea "Evenimentele zilei" de la B1 TV.

"Ce contează planul nostru?!"

În orice variantă, întâlnirea cu Boc nu le promitea parlamentarilor vreo mare influenţă din partea lor în luarea deciziei, în ciuda eforturilor Robertei Anastase de a susţine contrariul.

"Va fi o discuţie foarte serioasă, în care fiecare va putea să-şi spună punctul de vedere", a încercat Anastase să vină cu garanţii în şedinţa de grup a deputaţilor. "Aaa, un fel de terapie de grup", ar fi replicat ironic Marius Spânu. "Nu cred că va fi nimic acum. Colegiul Director va fi probabil convocat pentru joi, şi atunci se va veni cu lista (remaniabililor - n.r.)", estima şi vicepreşedintele Cezar Preda.

La Senat era mai degrabă resemnare. "Ce plan de bătaie să avem? Da’ ce, contează planul nostru?", a admis, într-un moment de sinceritate, Orest Onofrei.

1651 vizite
Distribuie pe