Locale Altele
Vineri, 1 Martie 2024
Vin, 1 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cseke Attila şi-a dat demisia
Florin Răchitan  - Joi, 4 August 2011

Ceea ce era oarecum de aşteptat demult şi spune multe despre felul în care se guvernează acum România s-a întâmplat joi după-amiază.

Un ministru şi-a dat demisia, ceea ce în mod normal n-ar fi mare scofală, doar că acum e un caz mai special, din care ar trebui să învăţăm cu toţii câte ceva. E vorba de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care nu mai e ministru, fiindcă s-a săturat. Şi nu ştiu de ce am impresia că acesta e doar începutul!

 

Originar din Marghita, judeţul Bihor, şi vorbind limba sa maternă cu un accent specific Văii Ierului, la care tresar şi localnicii din Pişcolt sau Andrid, Cseke Attila a fost deseori oaspete al judeţului nostru în ultimii ani, fiind cunoscută prietenia sa cu preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad.

 

Nu se cade să facem asemenea afirmaţii, dar mai mult ca sigur că această relaţie personală a contat într-o oarecare măsură şi în stabilirea unui statut privilegiat de care s-a bucurat Sătmarul atunci când a fost vorba de investiţii guvernamentale în sistemul de sănătate.

 

Cea mai mare investiţie pe care i-o datorăm ministrului Cseke Attila este modernizarea şi aducerea la standarde europene a Unităţii de Primire a Urgenţe a Spitalului Judeţean, care va fi gata în această toamnă, dar tot el a dat undă verde păstrării spitalelor din oraşele mici ale judeţului, decizii care par ciudate în vremuri în care se închid spitale peste tot în ţară. Cât timp a fost Cseke Attila la conducere, Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Satu Mare fonduri în valoare totală de 94 milioane de lei, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria post-revoluţionară.

 

În ceea ce priveşte strategia din sistemul de sănătate la nivel naţional, a fost destul de clar de la bun început că Cseke Attila e un fel de miel de Paşti care se pregăteşte să fie sacrificat. Era şi el conştient de asta, la fel ca şi partidul care l-a susţinut, fiindcă era nevoie de un ţap ispăşitor, iar dacă e ungur – cu atât mai bine. Ştia cam ce-l aşteaptă, dar probabil nu s-a gândit niciodată că la rectificarea bugetului Sănătăţii nu va fi consultat tocmai ministrul Sănătăţii. Abia acum s-a lovit de realitate şi a simţit pe propria piele cum se guvernează ţara asta.

 

Cseke Attila pleacă şi, deocamdată, UDMR-ul care ţine încă la ciolan, va numi un alt ministru în locul lui, pe cineva care să continue politica de genocid dictată de la Palatul Cotroceni şi, până la urmă, să accepte să fie aruncat şi el la coşul de gunoi al istoriei.

 

Tocmai neamul ministrului demisionar are o vorbă foarte deşteaptă din moşi-strămoşi: „Dacă te amesteci în tărâţe, te mănâncă porcii”! Cam asta a păţit Cseke Attila şi cu siguranţă va avea multe mustrări de conştiinţă în anii tinereţii ce i-au mai rămas. Fiindcă, spre deosebire de hienele cu care a stat la aceeaşi masă la Palatul Victoria, el are conştiinţă.

Ca să dăm doar un exemplu pentru a susţine acest punct de vedere: în timpul vizitelor pe care le făcea la Satu Mare, avea, din reflex, rezervare la Hotelul Poesis (prietenii ştiu de ce). El a refuzat aceste rezervări şi a preferat un alt hotel din oraş, sub pretextul că acolo fumatul este interzis, iar el e susţinător al mişcării împotriva fumatului.

7974 vizite
Distribuie pe