Locale Altele
Luni, 17 Iunie 2019
Luni, 17 Iun 2019
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
PSD suflă în ceafa PDL
Evenimentul Zilei  - Vineri, 31 Octombrie 2008
Potrivit CURS, lupta pentru locul întâi nu este tranşată. Victoria va fi a partidului care-şi mobilizează alegătorii.

Competiţia electorală va fi extrem de strânsă: cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, în opţiunile de vot ale alegătorilor, PDL se află cu un singur procent înaintea rivalilor de la PSD. Liberalii se situează mult în urmă, cu doar 18% din intenţiile de vot. Datele culese de CURS arată că PSD îşi păstrează bazinul electoral în rândul celor vârstnici, din mediul rural şi cu studii reduse.

Din sondajul CURS reiese că alegătorii sunt nostalgici după Alianţa D.A. - 19% dintre cei chestionaţi vor ca, după alegeri, ţara să fie guvernată de o coaliţie PDL-PNL. Doar 16% vor o coaliţie PSD-PNL-PC.

Acelaşi procent ar fi în favoarea unui guvern susţinut de PSD-PC şi PDL. În ceea ce priveşte popularitatea politicienilor, 64% dintre cetăţenii români continuă să aibă o părere bună despre Traian Băsescu, dar Sorin Oprescu este la doar două procente distanţă.

Un sondaj CURS realizat la cererea „Evenimentului zilei“ arată că PSD şi PDL sunt separate de un singur procent în opţiunile de vot ale cetăţenilor români. Potrivit acestui sondaj, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PDL ar obţine 32% din voturi, Alianţa PSD-PC ar fi votată de 31% dintre cei care au exprimat o opţiune de vot, iar PNL, de 18%. Trei partide - PRM, PNG-CD şi UDMR - se află la limita pragului de intrare în parlament, respectiv 5%. Ţărăniştii şi partidul lui Cozmin Guşă, PIN, nu ar beneficia decât de 1% din voturi. O treime dintre cei intervievaţi de CURS nu sunt hotărâţi, nu votează sau nu au răspuns la această întrebare.

Dacă în România votul ar fi obligatoriu, 12% dintre cei care nu ar fi mers la vot sau care nu au răspuns la întrebarea iniţială privind opţiunile electorale ar prefera PDL. Alţi 11% s-ar orienta către Alianţa PSD-PC, 9% ar opta pentru liberali, iar circa două treimi nu sunt hotărâţi.

Întrebaţi cine cred că va câştiga alegerile, cei chestionaţi de CURS i-au indicat, în procent de 31%, pe democrat-liberalii lui Boc, iar 30% cred în victoria social-democraţilor. Doar 13% dau o şansă oamenilor lui Tăriceanu. Interesant este faptul că imediat după aceste trei variante, plauzibile, apare PNG-CD, în a cărui victorie cred 2% dintre respondenţi. Totuşi, aproape două treimi din cei chestionaţi nu ştiu cine ar putea să obţină victoria în alegeri.

În cazul în care nici un partid nu ar obţine 50% din voturi, 19% din alegători ar prefera ca viitoarea coaliţie de guvernare să fie formată din PNL şi PDL. O echipă de guvernare formată din liberali împreună cu partidele conduse de Mircea Geoană şi Dan Voiculescu este agreată de numai 16% din electorat. Acelaşi procent ar merge pe varianta PDL-PSD- PC. Orice altă combinaţie - între PDL, PSD, PNL, UDMR, PRM şi PNG - este agreată de mai puţin de trei procente din electorat. O treime din cei chestionaţi nu ştiu ce alianţă preferă sau nu răspund.
Tags: psd  pdl  sondaj curs  
1181 vizite
Distribuie pe