Bugetele împătimiţilor de pariuri sportive au fost şi ele afectate de criza financiară, astfel că amatorii de jocuri de noroc pariază sume cu circa 15% mai mici decât până acum.
Chiar dacă în acest sezon evenimentele sportive sunt mai puţine, o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut indică o scădere a mizei medii pariate. „Criza a dus la scădera mizei medii cu 15%. Valoarea medie a unui pariu este de 1 – 1,3 euro, iar frecvenţa cu care pariază este de două - trei ori pe săptămână.
În această perioadă se simte o scădere a numărului de pariori, dar din lipsa evenimentelor majore”, a declarat pentru Gândul Daniel Smeadă, directorul de comunicare al liderului pe piaţa pariurilor sportive, Astra Sport Bets.
90% din pariuri sunt pe meciurile de fotbal
Vârful câştigurilor din ultimele trei luni ale anului 2008 arată că patru norocoşi au încasat 120.000 de lei, însă majoritatea pariorilor încearcă să se încadreze în baremul neimpozabil, şi asta din cauză că orice câştig mai mare de 600 de lei se impozitează cu 20%, iar dacă valoarea câştigului depăşeşte 10.000 de lei, suma este impozitată cu 25%. Câştigul mediu al pariorilor este de 500 de lei. La nivelul întregului an 2008, Astra Sport Bets a încasat peste 70 de milioane de euro, din care 70% din sumă au reprezentat premiile pariorilor, iar peste 16 milioane de euro au fost plătiţi pentru taxe şi impozite.
Cei mai mulţi împătimiţi ai pariurilor sportive, peste 90%, au vârste cuprinse între 18 şi 48 de ani, cu venituri medii şi peste şi sunt consumatori de informaţie sportivă. Aproape 90% dintre pariurile sportive sunt cele pe fotbal.
Campionatele de fotbal, europene sau mondiale, sunt cele care atrag cele mai mari creşteri ale mizelor pariate, pe perioada desfăşurării acestora. Spre exemplu, vara trecută, unii pariori au mizat cu 30% mai mult în timpul campionatului. Totuşi, pariurile sportive nu sunt singurele care atrag amatorii de câştiguri rapide, ci şi celelalte jocuri de noroc.
„Cu siguranţă românii vor paria mai puţin în acest an, pe fondul crizei. Pariurile sportive nu oferă posibilitatea unor câştiguri substanţiale, aici este vorba mai mult de provocare, intuiţie, miza ponderată. Câştigurile sunt mai mici faţă de alte posibilităţi care există pe piaţa jocurilor de noroc, precum cazinourile, loto sau slot”, spune Smeadă. Tot pentru acest an, se preconizează o stagnare pe piaţa pariurilor sportive, dar şi o diversificare a ofertei.
Nici clienţii cazinourilor nu mai aruncă euro la rulete
În perioada octombrie – decembrie, piaţa jucătorilor la cazinouri nu a fost influenţată de criză, însă de la începutul acestui an, jucătorii de sume mari de bani au devenit mai prudenţi.
„Cei care jucau sume între 10.000 şi 20.000 de euro sunt acum mai atenţi, de la începutul acestui an, şi nu pariază decât sume între 2.000 şi 5.000 de euro, iar această categorie de clienţi reprezintă 10% din total”, ne-a declarat Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România. Aproape 60% dintre clienţii cazinourilor româneşti sunt atât străini cu afaceri în România cât şi străini din Turcia, Grecia şi Israel, care vin special pentru jocurile de noroc. La nivel naţional jucătorii au cheltuit la cazinourile din România între 450 şi 500 de milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de 2007.