După trei luni în care băncile au dat bani cu ţârâita, populaţia va putea să solicite împrumuturi ipotecare mai mari de la instituţiile de credit.
Măsura este posibilă după ce, ieri, Banca Naţională a României (BNR) a acceptat creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, care însă nu va depăşi 70% din veniturile nete ale familiei clientului. Nu şi la cele de consum şi de nevoi personale negarantate, care au un nivel de nerambursare mai ridicat decât în cazul împrumuturilor ipotecare, după cum se arată într-un comunicat emis de banca centrală.
În aceste noi condiţii, bancherii şi analiştii financiari întrevăd o oarecare revenire a pieţei imobiliare. „Deşi modificarea regulementului BNR se adresează persoanelor fizice, se va simţi un sentiment pozitiv în toată piaţa. Până la urmă, şi dezvoltatorii imobiliari vor beneficia de această relansare a creditării, prin intermediul achiziţiilor făcute de populaţie. Mă aştept şi la o reluare a tranzacţiilor imobiliare“, a declarat pentru Gândul Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. El crede că măsura va stimula sectorul construcţiilor, greu lovit de restrângerea finanţărilor, în ultimele luni. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii estimau că în 2009, domeniul construcţiilor va creşte cu doar 9-10%, faţă de 27-28%, în 2008.
Mai reticent, Aurelian Dochia, managing partner în cadrul firmei de consultanţă financiară Concept, se aşteaptă ca efectul să fie doar de „încetinire a căderii pieţei imobiliare“. „Nu restricţiile impuse de banca centrală au afectat piaţa imobiliară. În ultimele luni, existau destule persoane fizice care erau eligibile pentru un credit ipotecar şi după noile condiţii, aplicate din luna octombrie a anului trecut. În realitate, oamenii s-au abţinut din cauza contextului economic sumbru, iar aici mă refer la criză, la şomaj“, ne-a declarat Dochia. Cu alte cuvinte, mulţi se tem să mai facă un împrumut pe termen lung, fără a avea siguranţa locului de muncă.
Banii, la fel de scumpi pentru bănci şi clienţi
Astfel, Dochia nu se aşteaptă la o creştere a volumului de bani pe piaţă. „Băncile nu creează bani, capacitatea lor de a acorda împrumuturi este aceeaşi. În continuare, ele atrag finanţarea de pe pieţele externe la costuri ridicate. Toate acestea se transferă asupra clientului, prin dobânzi ridicate“, explică Aurelian Dochia. El crede că băncile vor fi mult mai selective cu clienţii, prin propriile lor reguli. Aşadar, nu se poate vorbi despre o revenire a creditării, la nivelurile din anii trecuţi. Până la sfârşitul anului, analistul se aşteaptă la o creştere cu aproximativ 10% a creditului, faţă de 30-40%, în ultimii ani. „Măsura va mai compensa scăderea din ultima perioadă“, punctează şi Lucian Anghel.
Regulile noi, într-o săptămână
Băncile vor avea noi norme proprii de creditare în cel mult o săptămână şi vor cere un avans de minimum 20-25% la creditele ipotecare, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), citat de Mediafax. Referitor la relansarea creditelor ipotecare, şeful ARB consideră că procesul va depinde de cerere. „Mi-e greu să dau un verdict. Modificarea regulamentului a fost o cerinţă a băncilor. O să vedem cât de repede se va relansa. Ce pot să vă spun este că va exista ofertă“, a spus Gheţea. BNR a eliminat obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%. Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.