Locale Altele
Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Dec 2019
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Finanţele vor să dubleze preţul băuturilor alcoolice
Gândul  - Miercuri, 4 Februarie 2009

Dublarea preţurilor la băuturile alcoolice şi scumpirea cu 50% a ţigărilor. Acestea vor fi efectele propunerii guvernamentale de majorare a accizelor, care le-au fost prezentate ieri, la Ministerul Finanţelor, reprezentanţilor producătorilor din cele două domenii de activitate.

Şi totuşi, după cum spun aceştia din urmă, Guvernul nu are nici o propunere oficială de creştere a accizelor, nefiind precizată nici data de la care ele ar putea intra în vigoare.

“Se doreşte creşterea accizelor la produsele intermediare şi produsele spumoase de la 51 de euro pe hectolitru la 100 de euro. Cum acciza reprezintă 85% din preţul final, vom asista la o dublare a preţurilor la băuturi alcoolice”, a declarat pentru Gândul vicepreşedintele organizaţiei patronale Garant, Radu Morariu.

10.000 de cazane de ţuică

Cum băuturile fabricate şi comercializate legal se vor scumpi, dacă Guvernul va rămâne pe poziţii, patronii se tem de creşterea alarmantă a fenomenului contrabandei, chiar până la 50% din piaţă, faţă de numai 10-15% în prezent.

Morariu a ridicat şi problema celor 10.000 de cazane industriale autorizate în România şi care sunt destinate autoconsumului, nefiind impozitate. “Persoanele fizice sunt autorizate, însă organele de control nu pot intra în curţile lor pentru a verifica dacă au un cazan sau zece”, spune vicepreşedintele Garant.

Pe de altă parte, Morariu susţine că evaziune se face şi prin magazinele de tip duty free, unde whisky-ul se vinde la preţ de vodcă. “Whisky-ul trebuie să stea la învechit minimum cinci ani, în timp ce vodca doar 40 de zile. Nu se pot obţine asemenea preţuri la whisky decât dacă este contrafăcut”, explică el.

Tags: bautura  dublare  pret  
972 vizite
Distribuie pe