Actul adiţional la contractul de explorare petrolieră încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources prevede, textual, concesionarea către compania canadiană a dreptului exclusiv de a executa operaţiuni petroliere în două perimetre din Marea Neagră.
Actul adiţional, iniţial secret, a fost desecretizat în urma unei instrucţiuni în acest sens a premierului Emil Boc şi se află postat pe site-ul ANRM.
Documentul acordă Sterling dreptul de a derula operaţiunile pe toată durata acordului (30 de ani, până în anul 2022, dar la care se mai pot aduna nişte ani, dat fiind că explorarea a fost oprită, în 2003, din cauza diferendului româno-ucrainean) pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.
Ulterior, contractul poate fi prelungit pentru încă 15 ani. Totodată, actul menţionat permite unei terţe părţi să deruleze operaţiuni miniere în aceste perimetre atât timp cât acestea nu intră în conflict cu operaţiunile petroliere acordate Sterling. De asemenea, activităţile miniere în perimetrele concesionate către Sterling vor putea fi efectuate doar cu acordul scris şi prealabil al companiei canadiene.
Actul menţionat precizează că Sterling va derula aceste operaţiuni pe riscul şi cheltuiala proprie. Programul minimal de explorare impune firmei firmei Sterling săparea a două sonde, la adâncimea minimă de 1.100 de metri, cheltuielile minime de explorare fiind de opt milioane de dolari. În cazul în care Sterling face o descoperire comercială, trebuie să trimită toate datele descoperirii către ANRM. Ulterior, statul îi va da dreptul să extragă ţiţeiul şi gazele şi va încasa redevenţa.
Sterling are dreptul să exporte ţiţeiul, să ceară extinderea suprafeţei contractuale peste limita stabilită iniţial şi să solicite cu prioritate concesionarea altor exploatări. În plus, companiei i se conferă şi dreptul de a solicita, în regim de prioritate, concesionarea exploatării unor substanţe minerale utile, altele decât petrolul, descoperite prin operaţiunile sale petroliere, în cazul în care acestea pot face obiectul exploatării şi al valorificării, şi să ceară Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale extinderea suprafeţei contractuale, "în cazul în care se dovedeşte continuitatea dezvoltării zăcământului în afara limitelor suprafeţei contractuale acordate iniţial".