Locale Altele
Vineri, 13 Septembrie 2024
Vin, 13 Sept 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Băncile nu-i vor mai executa silit pe clienţii rău-platnici
Gândul  - Joi, 5 Februarie 2009

Băncile ar putea fi obligate pe viitor să negocieze cu rău-platnicii noi condiţii de plată a creditului înainte de a începe procedura de executare silită.

Astfel, în loc să vină cu executorul judecătoresc sau să trimită recuperatorii de datorii, băncile vor fi obligate să prezinte clienţilor care au probleme la plata ratelor diverse metode de reducere a ratei lunare, astfel încât aceştia să îşi poată plăti, în final, datoria către bancă. Numărul românilor cu restanţe mai mari de o lună a ajuns la 440.000 în noiembrie 2008, în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor BNR.

Măsura, propusă sub forma unui amendament la Ordonanţa de urgenţă 174/2008 şi care are deja girul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a primit deja avizul comisiilor de specialitate din Senat şi urmează să ajungă în plenul Senatului şi apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Conform acestui amendament “imposibilitatea consumatorului de acceptare a condiţiilor referitoare la modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri, nu dă dreptul furnizorului de servicii financiare să denunţe unilateral sau să rezilieze contractul fără o propunere de reeşalonare a graficului de rambursare sau fără o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului”. Iniţiatorul acestui amendament, senatorul PD-L Iulian Urban, spune că asta nu înseamnă că toţi rău-platnicii vor putea răsufla liniştiţi, ci că acei datornici de bună credinţă, care chiar vor să îşi plătească la timp ratele dar nu mai pot din cauza creşterii dobânzilor sau a scăderii veniturilor, trebuie ajutaţi de către bănci.

“Banca nu va avea voie să rezilieze contractul din prima. Va trebui să propună clienţilor alternative de plată, reeşalonarea sau refinanţarea creditului, ţinând cont de veniturile clientului, astfel încât acesta să îşi poată plăti rata. Băncile nu trebuie să deconteze din buzunarul nostru costurile crizei. Până acum băncile au obţinut în România rate de profit record, mult mai mari decât în alte state. E normal să le cerem să vină acum în ajutorul clienţilor”, ne-a declarat Iulian Urban.

Băncile au făcut încă de la finele lui 2008 un prim pas

Din ce în ce mai multe bănci şi-au anunţat deja disponibilitatea de a reeşalona plata creditului pe o perioadă mai mare de timp, ceea ce echivalează cu scăderea ratei lunare. Reprezentanţii bancherilor au declarat, de altfel, în repetate rânduri, că interesul lor este să îşi recupereze banii prin rate, nu prin executare silită sau prin vânzarea datoriilor către recuperatorii de credite. Majoritatea băncilor care permit reeşalonarea creditelor nu percep niciun fel de comision pentru acest lucru.

Tags: banca  executare  silita  
5006 vizite
Distribuie pe