Locale Altele
Duminica, 25 Septembrie 2022
Dum, 25 Sept 2022
Noile impozite ale guvernului vor omorî 50.000 de firme
Evenimentul Zilei  - Duminica, 5 Aprilie 2009
Foamea de bani la bugetul de stat din această perioadă a ajuns soră cu disperarea.

Potrivit unor documente ale guvernului, impozitele vor creşte, iar unele drepturi obţinute de salariaţi vor fi anulate, cel puţin pentru 2009. Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, citat de Mediafax, microîntreprinderile vor fi obligate, din această lună, să plătească un impozit minim de 1.625 lei pe trimestru, indiferent dacă au sau nu profit.

În cazul în care suma datorată statului, 3% din venit, depăşeşte această valoare, patronul va plăti impozitul pe venit obişnuit. În acest fel, executivul îi împovărează pe micii întreprinzători, pe timp de criză, cu un bir de aproximativ 1.500 de euro pe an, chiar dacă ei nu au profit.

Potrivit documentului, ar urma să fie taxate firmele din comerţ, imobiliare, turism, industria alimentelor şi a băuturilor. Printre altele domenii, sunt vizate şi serviciile
juridice, de contabilitate, de management şi de consultanţă în management.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Con siliului Naţional al IMM-urilor, ne-a declarat că această prevedere ar putea falimenta aproximativ 50.000 de firme. „Trebuie să se ţină cont de antecedentele fiscale. Dacă anii trecuţi a înregistrat profit, iar în 2008 nu a mai avut profit, din cauza crizei, nu trebuie să-i dăm o măciucă în cap”, spune el.

Pe de altă parte, guvernul intenţionează să taie, pentru 2009, tichetele de vacanţă şi tichetele cadou de la toţi salariaţii bugetari. În plus, o rectificare bugetară ce va fi operată în următoarea perioadă, va tăia din bugetele agriculturii, apărării, administraţiei şi internelor, dar şi de la educaţie. Singurul minister programat la suplimentări de fonduri este cel al muncii.

Tags: impozit  firme  faliment  
1728 vizite
Distribuie pe