Locale Altele
Marti, 18 Martie 2025
Marti, 18 Mar 2025
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
România, în pragul colapsului financiar
Cotidianul  - Luni, 20 Aprilie 2009

Deficitul bugetului consolidat este de aproape 10 miliarde de lei (9,49 miliarde), potrivit datelor Ministerului Finanţelor centralizate de la 2 aprilie, obţinute de postul tv The Money Channel, cu circa 1,5 miliarde mai mare decât suma anunţată de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, acum câteva zile.

La cursul de 4 lei/euro, valabil la data acestei execuţii, gaura bugetară este de 2,5 miliarde de euro.

Veniturile bugetare totale au fost de doar 34,5 miliarde, în timp ce cheltuielile au ajuns la 44 de miliarde. Dacă, în cazul veniturilor, scăderea de aproape 7% poate fi explicată de criza economică, în cazul cheltuielilor avem de-a face cu o creştere enormă, de 16,6% faţă de primul trimestru de anul trecut, când România, fiind în plin boom economic, putea să îşi permită cheltuieli bugetare mai mari.

Cheltuielile au crescut de la 37,7 miliarde la 44 de miliarde

Datele nu sunt mai proaste doar faţă de situaţia din 2008, ci chiar faţă de ce-şi planificase Ministerul Finanţelor pentru acest an, iar evoluţia în timp nu arată o îmbunătăţire a încasării, ci, dimpotrivă, o înrăutăţire accentuată. Astfel, dacă în ianuarie veniturile au fost cu doar 6,24% mai mici decât prognoza, în februarie, cifra a crescut la 9,40%, iar în martie s-a ajuns la 13,6%.

Pe componente, cel mai mare deficit a fost consemnat la bugetul de stat (10,03 miliarde), în creştere cu 142% faţă de cel din primele trei luni ale anului trecut. Deficite au mai înregistrat, după trei luni, şi bugetul asigurărilor sociale de stat (326 de milioane, de la un excedent de 331 de milioane în primele trei luni din anul trecut) şi bugetul pentru şomaj (113 milioane, faţă de un excedent de 197 de milioane în primul trimestru din 2008). Au înregistrat excedent bugetele locale (2,5 miliarde) şi fondul asigurărilor de sănătate (502 milioane)

Tags: dezastru  financiar  romania  
2044 vizite
Distribuie pe