Liderii Europei la creşterea consumului în 2009
Eurostat estimează că în România se va înregistra în 2009 cel mai alert ritm de creştere anuală a consumului privat al populaţiei din Uniunea Europeană, valoarea acestui consum, ce include şi instituţiile nefinanciare care deservesc populaţia, urmând să ajungă la circa 100,15 miliarde de euro.
Astfel, dacă în anul curent consumul gospodăriilor este estimat la 88,23 miliarde de euro, în creştere cu 6,5%, anul viitor, ritmul se va dubla la 13,5%. Avansul anticipat pentru anul viitor va fi cel mai accelerat din Uniunea Europeană în condiţiile în care media celor 27 de state se va situa la 3,89%.
În general, statele central şi est-europene care au aderat la UE în 2004 şi în 2007 vor consemna ritmuri importante de creştere, însă acestea vor fi, în cele mai multe cazuri, cu mult inferioare celor anticipate pentru acest an, arată datele Eurostat. Ca pondere în Produsul Intern Brut, consumul gospodăriilor românilor se situează la circa 68%. Din acest punct de vedere ne situăm deasupra mediei EU 27 (57,3%), dar şi peste indicele consemnat de Polonia (60,6%) sau de Ungaria (53,4%).
De altfel, România a înregistrat în iunie şi cea mai mare creştere procentuală a comerţului cu amănuntul dintre statele Uniunii Europene (UE), atât comparativ cu luna mai (4,1%), cât şi faţă de perioada similară a anului trecut (23,3%), cu mult peste mediile comunitare.
Astfel, avansul de 23,3% înregistrat de sectorul de retail din România în iunie depăşeşte de 21 de ori media de 1,1% calculată la nivelul celor 27 de state membre, în timp ce creşterea lunară este de 4,1 ori mai mare decât aprecierea de 1% înregistrată în UE în condiţiile în care principalele pericole pentru România, la nivel macroeconomic, sunt inflaţia şi adâncirea deficitului de cont curent.
Creşterea anuală a comerţului cu amănuntul din România în iunie a fost de peste patru ori mai accentuată decât avansul de 5,7% consemnat în ţara situată pe poziţia a doua, Slovenia. Actualizată lunar, rata de creştere de 4,1% este de 2,4 ori mai puternică decât aprecierea de 1,7% raportată de Suedia.
Creşterea consumului îngrijorează Banca Naţională deoarece sporeşte presiunile inflaţioniste şi deteriorează în continuare balanţa comercială. Sursele de finanţare care stau la baza ei sunt salariile majorate şi evoluţia explozivă a creditului neguvernamental. România ocupă în acest moment locul 2 în Europa Centrală şi de Est ca pondere a creditului de consum în PIB.
La nivelul curent de aproximativ 15% din PIB, piaţa creditului de consum depăşeşte pieţe financiar-bancare mai consolidate, precum cele ale Turciei, Republicii Cehe şi Poloniei. Datele BNR arată că, în aprilie curent, valoarea totală a acestui tip de credite a atins 62,1 miliarde de lei sau 17,4 miliarde de euro în echivalent, ceea ce reprezintă o creştere de 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.
2581 vizite
Distribuie pe