România a scăpat, în cifre, de recesiune, adică în ultimele trei luni de anul trecut evoluţia economiei a fost mai bună decât cea din perioada similară din 2008, susţin economiştii români.
"Estimez că PIB-ul a coborât în ultimele trei luni din 2009 cu 5,3% faţă de perioada similară din 2008, dar că a avansat cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri.
Astfel, dacă se adeveresc aceste previziuni, economia a ieşit tehnic din recesiune", a declarat Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, citat de Mediafax.
Ieşirea din recesiunea tehnică nu înseamnă însă şi sfârşitul crizei. Înseamnă doar că în loc să continue să scadă, PIB, valoarea totală a bunurilor şi serviciilor produse de economia locală, va creşte. De altfel, bugetul de stat pe anul în curs este fundamentat pe o creştere economică de 1,3% din PIB, procent care ar putea însă fi şi mai mare în cazul în care mediul privat îşi va reveni mai repede.
"Probabil că am atins deja minimul şi cel mai probabil am reintrat în trimestrul patru pe partea ascendentă pentru PIB, care va continua şi în primele trei luni ale acestui an. În 2010, economia va creşte cu 1%, susţinută de industrie, dar şi de creşterea uşoară a sectorului de servicii, în timp ce construcţiile vor continua să fie pe minus", este de părere Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank, citat de agenţia de presă.
Marile probleme: creditarea şi şomajul
Efectele creşterii economice se vor resimţi mult mai târziu asupra populaţiei. Pentru ca mediul privat să înceapă să angajeze din nou trebuie reluată mai întâi creditarea, care să încurajeze cererea de bunuri şi servicii. Previziunile economiştilor, dar şi ale statului, sunt însă destul de sumbre. Şomajul ar putea ajunge până la 10%, deci peste un milion de şomeri, în timp ce salariul mediu pe economie va creşte cu procente de până la 7% în următorii ani, respectiv puţin peste nivelul inflaţiei. Anul trecut salariile au scăzut, în medie, cu circa 10%,
Experţii în resurse umane susţin că în momentul de faţă angajări se mai fac doar în retail, bănci şi IT.
Statul însă va avea de profitat aproape instantaneu: o creştere economică mai mare decât cea estimată se traduce imediat în venituri mai mari la buget din taxe şi impozite. Unii economişti, cum ar fi Giovanni Ravasio, preşedintele Intesa Sanpaolo Bank România, susţin chiar că economia românească va evolua mult mai bine decât se estimează în prezent.