Locale Altele
Sambata, 5 Octombrie 2024
Sam, 5 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Românii care au credite ar putea fi chemaţi din nou la bancă pentru a semna acte adiţionale la acte adiţionale
Gândul  - Miercuri, 29 Septembrie 2010

În cazul în care Parlamentul va aduce modificări ordonanţei privind contractele de credit, milioane de români vor fi nevoiţi să semneze alte acte adiţionale la cele abia parafate

Românii cu credite ar putea fi puşi din nou pe drumuri pentru a semna la sediul băncilor acte adiţionale la actele adiţionale abia semnate, în cazul în care parlamentarii vor aduce modificări la ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit. Pe de altă parte, băncile ar fi puse la cheltuială pentru a modifica softurile pe care abia le-au introdus. "Depinde de modificare.

E cert că, dacă se vor scoate din or-donanţă creditele ipotecare, chiar băncile vor avea probleme foarte mari, pentru că softurile vor trebui refăcute. Oricum, oamenii vor fi puşi din nou pe drumuri, se va crea din nou panică şi tensiune", a declarat pentru gândul avocatul Gheorghe Piperea, la întrebarea dacă o eventuală modificare în Parlament a Ordonanţei 50 ar putea implica semnarea altor acte adiţionale la actele adiţionale semnate. Piperea a semnat con­tracte de asistenţă juridică cu sute de clienţi ai Volks­bank şi ai BCR. În total ar putea fi nevoie de modificarea din nou a celor 7,7 milioane de contracte pe care românii le au cu băncile, societăţile de leasing şi instituţii financiare nebancare. Până la începutul săptămânii trecute, băncile au fost obligate să modifice contractele de creditare ale clienţilor, în conformitate cu noua legislaţie în vigoare.

Amenzi de 850.000 de euro

Aproximativ 1.900 de români au reclamat până marţi băncile la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), nemulţumiţi de condiţiile din contractele de creditare, potrivit unor statistici obţinute de gândul. Până în prezent, ANPC a aplicat băncilor 414 amenzi în valoare de peste 850.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor ordonanţei. Legislaţia prevede că ANPC poate dispune chiar şi suspendarea pentru o perioadă a activităţii de creditare a băncilor care nu respectă condiţiile legii. Clienţii băncilor s-au plâns la ANPC, printre altele, de refuzul suspendării comisionului de risc, majorarea nejustificată a dobânzii sau perceperea unui comision de analiză de dosar, fără să se fi acordat creditul. Unii dintre cei cu credite la bănci s-au plâns că, în actele adiţionale pe care au fost chemaţi să le semneze, băncile ar fi introdus clauze abuzive cu privire la majorarea marjei fixe a dobânzii şi a comisionului de administrare.

Ce zic băncile

Reprezentanţii unor bănci spun că numărul celor care au refuzat să sem-neze noile acte adiţionale e "mult mai mic decât aşteptările". În plus, aceştia au declarat pentru gândul că unii dintre clienţi le-au cerut să nu schimbe modalitatea iniţială de calcul al dobânzii şi să nu se facă o corelare directă cu un indice convenit, cum ar fi Euribor sau Libor.

Ei sunt clienţii ca-re au observat de-a lungul relaţiei cu banca noastră faptul că am absorbit în mai multe rânduri impactul variaţiilor bruşte ale indicatorilor respectivi sau nu l-am transferat în întregime asupra clienţilor. Din păcate, din punct de vede-re legal ne aflam în imposibilitatea de a da curs acestui tip de solicitări din moment ce OUG 50 nu reglementează în niciun fel această posibilitate", au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Bancpost.

Pe de altă parte, Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, a declarat recent, într-o discuţie cu Ziarul Financiar, că e puţin probabil ca cei care dau în judecată banca şi îi fac publicitate negativă să fie ajutaţi de aceasta în cazul în care vor avea nevoie în viitor de restructurare de credit. La rândul lor, şi oficiali ai Raiffeisen Bank ne-au precizat că până acum au semnat actele adiţionale doar aproximativ 1% din cei un milion de clienţi cu credite în derulare. "Din aceştia, foarte puţini au depus notificări că nu semnează actele adiţionale, iar banca va discuta cu fiecare client pentru a-i explica în ce constă alinierea la noile reglementări", a declarat pentru gândul Mitică Tararache, director Credite persoane fizice la Raiffeisen Bank. Pe de altă parte, avocaţii spun că, dacă reclamantul nu are câştig de cauză, un proces cu o bancă ar putea echivala cu o cheltuială de la 200 până la câteva mii de euro.

Şefii comisiilor Economică şi de Buget au dureri de cap

Ordonanţa privind contractele de credite dă mari bătăi de cap deputaţilor. După ce a trecut de Senat, OUG s-a împot-molit la Comisia Economică a Camerei. "Îmi sparg capul cu ea. Sunt o mulţime de amendamente şi am fost nevoiţi să amânăm cu o săptămână trimiterea raportului la comisia de Buget", a declarat pentru gândul şeful acestei comisii, Mihai Tudose (PSD). El spune că nu a putut da încă aviz pentru că lucrurile sunt complicate.

"Una este votul politic, care se va da în plen, şi alta este să punem lucrurile în ordine din punct de vedere tehnic. Cine vrea să facă asta, la plesneală, în două zile, nu are decât", a mai spus social-democratul. Comisia de Buget a amânat şi ea începutul dezbaterilor pe textul OUG până la primirea avizului de la comisia Economică. "Aşteptăm. Înţeleg că sunt o mulţime de amendamente, ceea ce va întârzia transmiterea către noi a avizului. Probabil, săptămâna viitoare ne vom apuca de treabă", ne-a declarat şeful comisiei, Viorel Ştefan (PSD). Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat la rândul său că PSD va vota Ordonanţa în forma transmisă de Guvern. "Noi am votat-o la Senat şi o vom face şi la Cameră, indiferent de cum vor vota ceilalţi", a spus Ponta.

Ce reclamă clienţii băncilor

Refuzul suspendării comisionului de risc
Refuzul restituirii comisionului de risc încasat după intrarea în vigoare a OUG 50/2010
Majorarea nejustificată a dobânzii
Introducerea de comisioane despre care clienţii băncilor nu au fost informaţi
Perceperea unui comision de analiză a dosarului, fără să se fi acordat creditul
Banca nu a comunicat nivelul comisionului de administrare
Actul adiţional la contract conţine clauze abuzive cu privire la majorarea marjei fixe a dobânzii şi a comisionului de administrare
Cumularea comisionului de risc cu comisionul de administrare care era prevăzut în contract

5157 vizite
Distribuie pe