Este oficial: urmează încă o scumpire a carburanţilor la pompele OMV Petrom, peste câteva zile. Asta după ce, în urmă cu doar o săptămână, compania a majorat litrul de motorină cu şapte bani, până la 5,45 lei - sortimentul cel mai scump. De data aceasta, şoferii români vor plăti mai mult din cauza conflictelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, care au făcut ca preţul ţiţeiului pe plan mondial să ajungă la un nivel-record.
Vestea scumpirii a fost dată miercuri de Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, fără a face însă vreo referire la dimensiunea majorării.
"Începând cu zilele următoare vor fi ajustări de preţuri ale carburanţilor în România ca urmare a creşterii cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional", a declarat Mariana Gheorghe, cu ocazia conferinţei de presă privind rezultatele financiare ale companiei în 2010.
"Nu vor fi preluate vârfurile cotaţiilor internaţionale"
Miercuri dimineaţă, preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, crescuse până la 107,36 dolari pe baril, nivel maxim al ultimilor doi ani şi jumătate. Oficialii companiei se apără: în ultimii şase ani, Petrom nu a preluat "vârfurile" scumpirilor. "Noi facem ajustarea preţurilor într-o manieră moderată, în sensul în care capturăm trendul, nu vârfurile. Există un grad de corelare cu cotaţiile internaţionale, dar vârfurile nu au fost capturate de Petrom în ultimii şase ani", a explicat ea. Gheorghe a asigurat că, la majorarea de preţuri de zilele următoare, "nu vor fi preluate vârfurile".
Ea a răspuns astfel la o întrebare legată de influenţa pe plan local a majorării cotaţiilor petrolului la nivel internaţional, pe fondul tensiunilor sociale şi politice din Libia şi din Orientul Mijlociu. Statul african este al 12-lea exportator de petrol la nivel mondial, iar principalele pieţe de desfacere sunt statele europene. Evoluţia cotaţiilor internaţionale la petrol se transmite de fiecare dată în preţul benzinei şi motorinei la pompe, însă nu este singurul motiv oficial. Şi taxele au un anumit impact, ca şi deprecierea leului faţă de dolar.
Anul trecut, toţi aceşti factori au adus creşterea cu 24% a litrului de motorină comercializată de Petrom, de la 3,78 lei/litru în ianuarie 2010 la 4,7 lei/litru în decembrie 2010. Şi preţul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru.
OMV Petrom nu este singura companie care a majorat preţul carburanţilor. Anul trecut, toate companiile petroliere de pe piaţa locală au scumpit carburanţii, fără nicio legătură cu evoluţia preţului barilului de petrol, cu majorarea taxelor de către stat sau cu deprecierea leului faţă de dolarul american. Aceasta este concluzia unui raport preliminar realizat în ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) privind piaţa carburanţilor din România. Aproape toate companiile au raportat în 2010 pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător, se mai arată în raportul ANAF. Rompetrol Rafinare, de exemplu, parte a Grupului Rompetrol, a avut pierderi nete de aproximativ 193 milioane dolari.
OMV Petrom, în schimb, a înregistrat în 2010 un profit-record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Faţă de 2009, câştigul este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009. Oficialii companiei au explicat creşterea prin prisma majorării preţurilor la ţiţei şi a îmbunătăţirii eficienţei în activitatea de rafinare şi marketing.