Locale Altele
Duminica, 27 Septembrie 2020
Dum, 27 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Criza îngheaţă preţul gazelor
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 12 Noiembrie 2008
Reducerea producţiei unor mari companii, precum cele din sectorul siderurgic, chimic sau al industriei de maşini, ca efect al crizei financiare mondiale, duce la o scădere proporţională a consumului de electricitate şi gaze.
 
Aceasta va avea un efect puternic asupra pieţei utilităţilor, în condiţiile în care aceste sectoare reprezintă cei mai mari consumatori din ţară. „Estimăm că producţia naţională de gaze în 2009 va fi similară cu cea de anul acesta, însă consumul industrial se va reduce. Acest lucru va putea fi compensat prin scăderea importurilor“, a declarat, ieri, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, la un seminar organizat de Forum Invest.

Potrivit acestuia, dacă reglementatorul va decide diminuarea cantităţilor importate, populaţia va plăti mai puţin.

ANRE: depinde de temperaturi

Directorul de preţuri în domeniul gazelor din Autoritatea de Reglementare în Energie ANRE , Gabriel Sârbu, admite că aceasta este una dintre variantele luate în calcul la stabilirea preţului de anul viitor. „Variaţia consumului depinde foarte mult de temperaturile care vor fi înregistrate în următoarea perioadă, însă luăm în consideraţie şi o uşoară diminuare a consumului, de maximum 1%. Acest lucru va avea un efect benefic asupra preţului final, în sensul că nu vom avea o modificare în sus“, ne-a declarat oficialul ANRE.

Acesta a arătat că furnizorii de gaze nu au cerut alte scumpiri în afară de cele deja solicitate pentru 1 octombrie. „Nu putem vorbi la anul de creşteri de preţuri, cel puţin nu semnificative, iar o scădere a consumului va tempera această tendinţă“, a mai spus Sârbu.

Electricitate mai puţină

Acelaşi trend este aşteptat şi pe piaţa electricităţii, unde unul din scenariile Transelectrica prevede scăderea consumului cu 2%. „Acest lucru poate fi compensat prin creşterea exporturilor, însă, în momentul în care nu-şi vor găsi clienţi nici pe pieţele externe, producătorii vor fi nevoiţi să scadă producţia“, consideră directorul general al Transelectrica, Alexandru Gal.

Astfel, un posibil efect ar fi contracararea cauzelor care, potrivit ANRE, ar fi dus la majorarea preţului de la 1 ianuarie, respectiv scumpirea combustibililor şi ajustarea tarifelor de distribuţie.
Tags: gaz  preturi  inghetat  
883 vizite
Distribuie pe