Locale Altele
Marti, 22 Aprilie 2025
Marti, 22 Apr 2025
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Criza ieftineşte cu 30% apartamentele noi
Gândul  - Luni, 24 Noiembrie 2008

Până acum dezvoltatorii justificau preţurile mari ale locuinţelor nou construite prin costul mare al terenurilor, al forţei de muncă, dar şi al materialelor pentru construcţii.

În ultimele luni însă, după scăderi de până la 40% a preţurilor terenurilor, şi costurile principalelor materiale pentru construcţii au înregistrat scăderi semnificative, de până la 40%, în special la produsele achiziţionate de la depozite, după cum recunosc chiar dezvoltatorii.

Unii dezvoltatori au găsit în această conjunctură o portiţă de menţinere a profitului, dar şi de a putea vinde la un preţ competitiv.

„Am întâlnit trei-patru cazuri de dezvoltatori care îşi continuă proiectele, dar au schimbat compania constructoare şi au semnat pentru un preţ pe metru pătrat construit mai mic, între 600 şi 650 de euro. Până în septembrie preţul pe metru pătrat construit a fost de 750 de euro, după care a înregistrat scăderi de 10-15%. Acum, un bloc de calitate medie se construieşte cu 650 de euro pe metru pătrat. Dezvoltatorii au lăsat în acest caz între 20 şi 30% din preţul de vânzare al locuinţelor, sau au oferit locul de parcare gratuit şi bucătării gata mobilate”, a declarat pentru Gândul Adrian Nicolescu, directorul departamentului de evaluare şi consultanţă din cadrul companiei imobiliare CB Richard Ellis Eurisko.

În 2005 preţul mediu al unui metru pătrat construit a fost de 450 de euro, în 2006 de 500 de euro, iar anul trecut de 650 de euro. „Unul dintre efectele acestei situaţii este scăderea preţurilor de vânzare ale apartamentelor noi. Cine dispune acum de lichidităţi are şansa să cumpere la preţuri mai bune decât acum trei-şapte luni”, ne-a declarat şi Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Preţurile materialelor de construcţii vor continua să scadă

Blocajul de pe piaţa imobiliară, preţurile mari ale locuinţelor noi, nivelul scăzut al tranzacţiilor şi faptul că unele persoane nu mai sunt eligibile pentru obţinerea unui credit din cauza normelor impuse de Banca Naţională a României (BNR), vor reduce din cerere şi vor face ca ritmul de dezvoltare a sectorului de construcţii să fie de doar 15% în 2009.

„Cererea pentru materiale de construcţii a scăzut, ceea ce a făcut ca şi preţurile să coboare. Totodată, dezvoltatorii se confruntă cu un nivel redus de finanţare, ceea ce va face ca cererea pentru materialele de construcţii să se comprime şi va duce la scăderi relative. Până la sfârşitul acestui an, preţurile vor urma un trend descendent”, mai spune Plosceanu.

Soluţii în vremuri de criză

Compania Rams Business Park, care a început construcţia a două ansambluri rezidenţiale cu un total de 300 de locuinţe şi pentru care va investi 40 de milioane de euro, a redus preţurile locuinţelor din cauza ritmului scăzut de vânzare. Astfe, scăderea s-a efectuat de la 1.300 de euro pe metru pătrat plus TVA, la 1.200 de euro. Acţionarii companiei speră să reducă şi costurile de dezvoltare de la 850 de euro pe metru pătrat la 800 de euro.

În ultimii doi ani creşterile preţurilor la materialele de construcţie au fost chiar şi de 75%, în cazul oţelului. Nici preţul cimentului nu a bătut pasul pe loc şi a crescut în acest an cu 20% faţă de 2007, şi cu 45% faţă de 2006, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Patronatului Român.

Comercianţii de materiale de construcţie au început însă să lase din preţuri. Spre exemplu, un sac de ciment de 40 de kilograme s-a ieftinit de la 27 de lei la 25 de lei în ultimele două luni.

Tags: criza  apartamente  ieftine  
5801 vizite
Distribuie pe