Anul viitor, şansele ca salariile angajaţilor din România să mai crească sunt foarte mici. Firmele vor face tot posibilul pentru a reduce cheltuielile, vor stopa angajările, vor îngheţa salariile şi vor da afară oameni, dacă va fi nevoie. Unii experţi de pe piaţa forţei de muncă spun chiar că 2009 ar putea aduce salarii mult mai mici.
“Nu mai e aproape nicio ofertă de locuri de muncă pe piaţă în cest moment. Salariile nu au scăzut încă, însă asta se va întampla anul viitor dacă nu se redresează rapid situaţia“, a declarat pentru Gândul George Butunoiu, patronul firmei omonime de recrutare a forţei de muncă.
Patronii „generoşi“ – o raritate
Şocul va fi destul de mare, românii fiind obişnuiţi cu creşteri salariale de peste 10% în ultimii ani. După ce în 2007 salariile au crescut în medie cu circa 14% iar anul acesta cu încă 15%, după unele estimări, şi cu peste 20% conform Institutului Naţional de statistică, 2009 va fi un an în care românii nu se vor mai bucura de “generozitatea” patronilor. Mai mult decât atât, aceştia vor începe să “strâmbe din nas” mult mai des. În condiţiile în care cererea de forţă de muncă va creşte, în urma disponibilizărilor, angajatorii vor avea criterii de selecţie mai exigente.
Pentru angajatori este importantă justificarea costurilor cu performanţa, iar pentru angajaţi a devenit prioritară stabilitatea postului. “Cele mai importante criterii după care angajatorii îşi selectează personalul sunt competenţa şi potrivirea cu cultura organizaţională. În această perioadă angajatorii pun accent, în principal, pe restructurări şi pe corelaţia veniturilor cu performanţa”, ne-a declarat Cristian Gheorghe, manager general al Business Intelligence Alliance (BIA), companie de servicii de recrutare şi de plasare a forţei de muncă.
Cei cu salarii mari vor fi cei mai afectaţi
În 2008, salariul de intrare a crescut pe fondul nivelului din ce în ce mai redus al calificării forţei de muncă. Disponibilizările vor aduce însă un plus de ofertă, luând presiunea unor salarii mai mari de pe umerii companiilor. “Din ce am discutat eu cu cei câţiva care încă mai angajează, deja ofertele pentru poziţiile care acum două luni aveau salarii peste 5.000 de euro sunt cam cu 30% mai mici, cele pentru poziţii cu salarii între 2.000-5.000 de euro sunt cam cu 20%, iar cele mai mici cu mai puţin. Probabil că poziţiile care acum au salarii sub 600-700 de euro nu vor fi afectate decât în foarte mică măsură”, spune Butunoiu.