Locale Altele
Duminica, 27 Septembrie 2020
Dum, 27 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cuşca pentru fumători, obligatorie în toate restaurantele
Gândul  - Luni, 5 Ianuarie 2009

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor vor începe astăzi un control naţional tematic în locurile publice care au spaţii pentru fumat, pentru a vedea dacă sunt delimitate şi ventilate corespunzător.

Normele de delimitare şi funcţionare a spaţiilor dintre fumători şi nefumători sunt obligatorii de la 1 ianuarie a.c, de când au intrat în vigoare completările la legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Aceste norme au apărut la iniţiativa lui Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii de atunci, publicarea şi modul de aplicare al acestora stârnind numeroase controverse. Verificările făcute atunci de Protecţia Consumatorilor s-au lăsat cu amenzi usturătoare, contestarea acestora din partea patronilor şi certuri pe marginea regulilor de aplicare a Ordonanţei. Ulterior, marii operatori economici s-au conformat, dar majoritatea au improvizat spaţii pentru nefumători. Acum, normele conţin specificaţii exacte cu privire la suprafaţa spaţiilor alocate pentru cele două grupe de consumatori.

Astfel, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50 % din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatoriu să se asigure ventilare şi izolarea lor de spaţiile pentru nefumători. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează.

Publicitatea la tutun, restricţionată sever pe mai multe canale

Începutul de an a adus restricţii şi în ceea ce priveşte comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ, cu excepţia celor de învăţământ superior. În plus, producătorii de tutun nu vor mai putea sponsoriza evenimentele în care sunt implicaţi minori şi nici nu vor putea distribui gratuit produse din tutun în nici un fel de campanie de promovare.

Normele intrate în vigoare interzic publicitatea la produsele din tutun în presa scrisă şi în orice alte publicaţii şi materiale tipărite, în sălile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de săli de proiecţie a materialelor vizuale destinate publicului, pe suprafeţele interioare şi exterioare ale mijloacelor de transport în comun, precum şi pe cele exterioare ale oricărui mijloc de transport, precum şi folosirea mărcilor produselor din tutun pe alte produse decât cele de tutun sau pe servicii care nu au legătură cu comerţul cu produse din tutun, cu excepţia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete, chibrituri. A fost interzisă şi publicitatea pentru produsele din tutun realizată prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuită de jocuri, inclusiv cele destinate utilizării pe calculator, sau jucării care promovează fumatul sau în care este utilizată o marcă de produs din tutun.

Tags: fumat  interzis  restaurant  
1430 vizite
Distribuie pe