Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Medicii de familie protestează intrând în concediu de odihnă
Gândul  - Marti, 17 Februarie 2009

Jumătate din cabinetele medicilor de familie ar putea da faliment după 1 aprilie, dacă Ministerul Sănătăţii va reduce cu 40% fondurile alocate medicinei de familie, a declarat, ieri, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei SNMF , dr. Rodica Tănăsescu.

În această situaţie ar putea fi, în special, medicii de familie care au mai puţin de 1.500 de pacienţi. SNMF şi Patronatul Naţional al Medicilor de Familie din România PNMF susţin, într-un memoriu comun, că reducerea fondului alocat asistenţei medicale primare este „cea mai drastică, neegalată de nici un alt sector din sănătate sau de un alt capitol prevăzut în buget”.

Începând de ieri, medicii de familie din ţară au început protestele prin depunerea unor cereri de concediu, pentru perioada 18-20 februarie. „Unii dintre medicii de familie vor intra în concediu de odihnă, dar, de fapt, majoritatea doctorilor vor face odihnă activă, participând la cursuri şi simpozioane”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, anunţase, vineri, că medicii de familie vor avea un buget corespunzător în 2009, precizând că instituţia pe care o conduce şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au găsit soluţii astfel încât influenţa bugetului Sănătăţii să aibă un impact minim asupra cabinetului medicului de familie.

1.000 de cereri de concediu, depuse ieri

Până ieri la prânz, erau depuse peste o mie de cereri de concediu. Medicii de familie din Bistriţa-Năsăud şi-au început, ieri, ziua de muncă purtând banderole negre pe halate, gest care anunţă „moartea medicinei de familie” şi, totodată, trei zile de protest, cauzat de posibila reducere a bugetului pentru medicina primară în comparaţie cu cel de anul trecut, potrivit preşedintelui Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie/ Medicină Generală Bistriţa-Năsăud, Niculina Simona Rus.

Dr. Tănăsescu a mai precizat că venitul unui medic de familie nu este acelaşi cu venitul cabinetului său. Din întregul fond care îi este alocat pentru cabinet, medicul trebuie să plătească salariile asistentelor medicale, femeilor de serviciu şi contabilelor, dar şi utilităţile facturi la energie electrică, telefon, incinerarea deşeurilor toxice, dezinfectantul, reţetele şi biletele de trimitere acordate pacienţilor . Astfel, potrivit memoriului semnat de SNMF şi PNMF, medicului titular îi revine aproximativ o treime din veniturile cabinetului. În prezent, în România sunt aproximativ 11.500 de medici de familie.

Medicii – nemulţumiţi de soluţiile ministrului Bazac

Vineri, ministrul Sănătăţii şi-a anunţat soluţiile: „Voi recompensa performanţa în asistenţa medicală primară prin corelarea veniturilor medicului de familie cu volumul şi calitatea serviciilor medicale furnizate.
Există deja două programe naţionale, screeningul de cancer de col uterin şi cel de prevenţie al bolilor cardiovasculare, pe care le vom derula cu medicii de familie”, a declarat Ion Bazac.

Medicii de familie nu sunt mulţumiţi, însă, de deciziile luate de ministrul Bazac. „Nu suntem obligaţi să muncim în plus. La aceste programe, munca pe care medicul de familie o depune este una dublă”, ne-a spus dr. Marina Luculescu.

Medicul de familie ne-a declarat că se numără printre norocoşi, pentru că are în jur de 2.800 de pacienţi înscrişi. „Şi cu toate astea venitul nu este unul colosal. După ce plătesc toate cheltuieleile, eu mai rămân cu aproximativ 2.000 de lei, bani cu care mai trebuie să mai îmi cumpăr o carte de specialitate şi să întreţin o casă”, a adăugat dr. Luculescu.

Tags: medici  familie  concediu  
2665 vizite
Distribuie pe