Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Părinţi care îşi vând copiii pentru prelevare de organe - VIDEO
Gândul  - Luni, 16 Martie 2009

„Zece mii lu’ ăla care dă copilul, două mii lu’ ălălalt!”, asta a fost pretenţia financiară a unui părinte pentru ca băiatul lui de 8 ani să fie luat pentru a i se preleva un organ. „Ălălalt” este un alt părinte care îşi vindea băieţelul de 6 ani.

Negocierea a avut loc într-un restaurant din Bacău şi de faţă era şi unul dintre cei doi copii care-şi privea tatăl cum îl tranzacţionează. Au fost arestaţi de către ofiţerii de la Crimă Organizată, care au filmat întreaga scenă cu o cameră ascunsă.

Pare o frântură dintr-o Românie trecută. „E necaz şi pentru noi”, se scuza unul dintre cei doi părinţi arestaţi pentru trafic de persoane.

Specialiştii spun că recesiunea economică, sărăcia vor înmulţi astfel de cazuri iar România va deveni din nou un punct important pe harta traficanţilor de fiinţe umane. Chiar şi în 2008, un an în care economia stătea mai bine pe hârtie, acest trafic rămânea constant. 1.240 de cazuri a înregistrat poliţia. Dintre aceştia, peste 100 au fost minori. Ei ajungeau în Italia sau Spania şi erau siliţi să muncească sau abuzaţi sexual.

Cine sunt monştrii de la Bacău

Potrivit DIICOT, operaţiunea s-a desfăşurat sâmbătă, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul teritorial Bacău, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Bacău şi sprijiniţi de DGIPI – Serviciul Zonal Bacău, i-au prins în flagrant delict pe N.C. şi P.B., recidivist, cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de trafic de minori, în scopul prelevării de organe. Cei doi, în calitate de părinţi naturali, şi-au scos copiii la vânzare, în scopul prelevării de organe. Micuţii au fost duşi de propriii părinţi la un laborator de analize medicale din municipiul Bacău, unde le-au fost prelevate probe de sânge pentru analiză, în vederea stabilirii stării de sănătate şi a compatibilităţii.

Poliţiştii spun că, pe parcursul investigaţiilor, pentru a nu exista dubii cu privire la vinovăţie, dar şi pentru a se exclude o eventuală variantă a provocării, cei doi traficanţi au fost puşi să semneze şi declaraţii notariale, arătând că sunt de acord cu deplasarea minorilor la un spital din Timişoara, în vederea prelevării unui rinichi. În plus, ei au vrut să meargă la spital, pentru a se asigura că nu vor fi prelevate şi alte organe. Pentru orice organ în plus, cumpărătorii ar fi trebuit să plătească separat.

Mai mult decât atât, inculpatul N.C. şi-a scos la vânzare şi fetiţa minoră, în vârstă de patru ani, spunând că oricum că nu îi este de folos, fiind bolnavă. “Ne-am speriat când ne-a fost arătată fetiţa, tăiată pe burtă, şi ne-au spus că a fost deja operată în Italia, unde i s-a recoltat un rinichi, povestesc poliţiştii. Ne-au spus că oricum e bolnavă şi nu e nicio problemă. Primul lucru pe care l-am făcut după reţinerea suspecţilor a fost să ducem fetiţa la spital. Nu îi lipsea niciun rinichi. Fusese operată recent după ce suferise de ocluzie intestinală”.

Anchetatorii spun cei care şi-au scos copiii la vânzare sunt doi beţivi săraci, convinşi că vor face bani de pe urma organelor vândute. “Pentru ei nici nu conta dacă se vor folosi toate organele copiilor sau doar unele”, mai spun poliţiştii.

“Monitorizăm permanent anunţurile privind vânzările de organe. Dacă sunt organizate prin filiere, astfel de operaţiuni intră în sfera crimei organizate. În această perioadă de criză, de sărăcie acută pentru unii români, mulţi vor să-şi vândă organele. Din acest motiv, am înfiinţat un serviciu special, privind acţiunile de vânzare de organe. Acest serviciu vizează atât traficul cu minori, cât şi cel cu organe şi ţesuturi umane. “La momentul acesta avem o nouă abordare la nivel naţional şi colaborăm cu structurile similare din străinătate pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, a migraţiei ilegale şi a traficului cu fiinţe umane”, ne-a declarat comisarul-şef Sorin Oprea, şeful Direcţiei de Combatere a Traficului de Persoane din Poliţia Română.

Tags: parinti  vanzare  copii  bacau  trafic  organe  


4995 vizite
Distribuie pe