Locale Altele
Duminica, 23 Martie 2025
Dum, 23 Mar 2025
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ultimul lucru la care ar renunţa românii în criză este alcoolul
Gândul  - Miercuri, 27 Mai 2009

Mai mult de jumătate dintre români sunt dispuşi să facă rabat la haine şi la înlocuirea echipamentelor electronice sau IT vechi cu altele mai noi pentru a face faţă crizei.

La polul opus, numai 16% dintre români spun că ar reduce consumul, respectiv „bugetul” alocat cumpărării de produse alcoolice, conform unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Nielsen.

Faptul că românii sunt mai puţin dispuşi să renunţe la alcool este, de altfel, în concordanţă cu tendinţa consumatorilor din întreaga lume.

Astfel, la nivel global, procentul celor care sunt dispuşi să cheltuiască mai puţini bani pe alcool este tot de 16%, fiind singurul capitol în care procentul românilor este similar cu media la nivel global, conform aceluiaşi studiu. Când vine vorba despre reducerea fumatului, de exemplu, 22% dintre români susţin că sunt dispuşi să facă acest lucru, faţă de 12% cât este media globală.

„Rectificarea” în minus a bugetului personal sau al familiei va include şi reducerea plimbărilor cu maşina, 43% dintre respondenţii români spunând că vor încerca să economisească la benzină dar şi la utilităţi, în timp ce 20% susţin că vor folosi maşina mai puţin. Următoarele categorii de cheltuieli suplimentare la care românii sunt dispuşi să facă reduceri sunt aparatele electrocasnice, distracţiile în afara casei, cumpărăturile de la fast-food, dar şi sumele alocale vacanţelor şi excursiilor.

Ţigările şi berea, cele mai cumpărate produse

Când vine vorba despre reducerea cheltuielilor cu alimentele şi băuturile alcoolice şi non-alcoolice, 16% dintre respondenţi clasează alcoolul pe locul doi, după produsele „de impuls”, cum ar fi snacksurile.

Anul trecut, cel mai vândut produs din comerţ au fost ţigările, pe care românii au cheltuit circa 1,8 miliarde de euro, urmate de bere, cu 730 de milioane de euro şi de băuturile răcoritoare carbonatate, pe care românii au dat 636 de milioane de euro. În ceea ce priveşte „războiul” dintre magazinele mici de la colţul blocului şi hiper şi supermarketuri, comerţul modern, cum este el numit, câştigă an de an mai mulţi clienţi fideli.

O comparaţie a perioadei ianuarie 2008 – ianuarie 2009, arată că românii se îndreaptă mai mult spre a-şi face cumpărăturile din hipermarketuri şi supermarketuri, în defavoarea comerţului tradiţional. Spre exemplu, nu se mai cumpără dulciuri de la chioşcuri, iar 44% dintre respondenţi spun că le achiziţionează din hipermarketuri.

Tags: alcool  renuntare  romani  studiu  
1730 vizite
Distribuie pe