Bucuria elevilor de a reveni, astăzi, la şcoală este umbrită de protestele de stradă ale dascălilor, nemulţumiţi de negocierile purtate, în weekend, cu executivul, pe tema legii unice de salarizare.
De altfel, liderii sindicali din educaţie sunt singurii care insistă să respecte alianţa încheiată zilele trecute şi să marcheze ziua de 5 octombrie printr-o grevă generală. Până atunci însă, vor marca deschiderea anului şcolar prin alte forme de protest.
Astfel, astăzi, imediat după încheierea festivităţilor organizate în unităţile de învăţământ, sute de profesori din judeţele Arad, Călăraşi, Bihor, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Maramureş şi Bacău vor picheta sediile prefecturilor, unii dintre ei purtând banderole albe.
Mai mult, majoritatea dascălilor sunt hotărâţi să boicoteze, încă de la primele ore ale zilei, serbările la care şi-au anunţat prezenţa politicieni. Deşi profesorii au lansat astfel de ameninţări încă de săptămâna trecută, demnitarii nu i-au prea luat în serios, adjudecându-şi deja locurile „de pelerinaj”. În Hunedoara, spre exemplu, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mircea Moloţ, sunt decişi să participe la manifestările de la Şcoala „I.G. Duca”, peste „capul” dascălilor.
Liderii marilor confederaţii bat în retragere
Faptul că negocierile cu executivul au fost, în opinia liderilor de sindicat din educaţie, un eşec se va vedea, mâine, şi în Capitală. Sute de profesori, învăţători şi educatori se vor aduna să picheteze sediul parlamentului, chiar în perioada şedinţei în care membrii ca binetului Boc îşi vor asuma răspunderea pe Legea salarizării. „Nu s-a rezolvat mai nimic la negocieri, aşa că vom menţine calendarul protestelor. Marţi, pe 15 septembrie, vom picheta sediul parlamentului, iar pe 5 octombrie va fi grevă generală”, a precizat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
El nu mai este susţinut însă de liderii marilor confederaţii sindicale, care nu mai sunt la fel de vehemenţi în privinţa grevei anunţate pentru începutul lunii viitoare şi la care erau aşteptaţi să participe aproximativ 800.000 de bugetari. Motivul: majoritatea sindicaliş tilor au fost mulţumiţi de alternativa oferită sâmbătă de executiv: câte un loc într-o comisie interministerială, care va mai putea modifica Legea salarizării până pe 30 iunie anul viitor.
Astfel, în timp ce liderul confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, este de părere că „greva nu e o acţiune oportună acum”, preşedintele confederaţiei Fraţia, Marius Petcu, s-a declarat încrezător că „scăpările” din actuala formă a legii vor fi rectificate.