Locale Altele
Miercuri, 21 Februarie 2024
Mie, 21 Feb 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Prima decizie a Elenei Udrea la Mediu: Taxa de poluare auto se va plăti şi pentru maşinile Euro 4
Gândul  - Marti, 6 Octombrie 2009

Taxa de poluare auto pentru maşinile noi cu normă Euro 4, în prezent suspendată, se va plăti începând cu data de 15 decembrie a anunţat, marţi, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, citat de Mediafax.

"Am purtat discuţii intense cu cei de la Comisia Europeană şi nu putem prelungi suspendarea de la plată a taxei pentru maşinile noi Euro 4, astfel că, după 15 decembrie, termenul până la care plata a fost suspendată, ea se va plăti", a precizat Udrea în prima sa conferinţă de presă ca ministru interimar al Mediului. Ea a adăugat că nu intenţionează să modifice în niciun fel legislaţia privind taxa auto.

Conform legislaţiei actuale, autovehiculele din categoria Euro 4, cu o capacitate cilindrică de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare dacă se înmatriculează pentru prima dată în orice stat din Uniunea Europeană în perioada 15 decembrie 2008 - 15 decembrie 2009.

Guvernul a decis această scutire printr-o ordonanţă de urgenţă din decembrie anul trecut, după ce modificările successive ale taxei de primă înmatriculare au condus la scăderea vânzărilor de maşini noi în paralel cu creşterea importului de autoturisme second-hand. Prin aceeaşi ordonanţă, taxa auto pentru achiziţia vehiculelor second-hand a fost triplată.

Apoi, în februarie 2009, noul Guvern a redus această taxă cu o treime raportat la valoarea triplată aplicată începând cu 15 decembrie 2008, ajungând astfel la un nivel dublu faţă de suma percepută la data la care a fost introdusă prima oară, în iulie 2008.

În iunie, Comisia Europeană (CE) a transmis României o scrisoare de somare, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, solicitând modificarea legislaţiei în domeniul taxei auto pe considerentul că sistemul actual creează o discriminare şi protejează industria internă de autovehicule noi.

Comisia Europeană consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi, anunţa Executivul de la Bruxelles.

Tags: elena udrea  ministru  mediu  
3800 vizite
Distribuie pe