Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Leul slab umflă preţul mâncării
Gândul  - Duminica, 5 Octombrie 2008

România va trebui să facă faţă anul viitor unui val generalizat de scumpiri. Motivul? Calcularea accizelor aplicate combustibililor, energiei electrice, ţigărilor, cafelei sau băuturilor alcoolice la un curs al leului mai prost decât anul trecut. Astfel, accizele exprimate în euro vor lua în considerare un curs de 3,7364 lei/euro, faţă de 3,3565 lei/euro la cât au fost calculate anul acesta.

Deşi diferenţa dintre cele două cursuri este de 11,2%, scumpirea va fi mai mare de 13%, pentru că TVA-ul se va adăuga preţului accizat. Combustibilii mai scumpi vor duce la creşterea “în cascadă” a produselor, de la nivel de producător până pe rafturile magazinelor, din pricina ponderii importante a acestei materii prime atât în procesul de fabricaţie, cât şi în transport. De exemplu, dacă în cazul cărnii de porc combustibilii reprezintă doar 2%-3% din costul de producţie, în cazul laptelui este de 10% iar la pâine şi la zahăr acesta urcă până la 15%-20%, conform datelor furnizate de Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta.

La creşterea preţului combustibililor se va adăuga însă şi curentul electric mai scump, acciza pentru consumatorii casnici urmând să crească de la 0,68 euro pe Mw/h la 0,84 euro pe Mw/h, la care se va adăuga evident şi cursul cu 11% mai slab decât în 2008. Printre produsele accizate în euro se numără şi cele de lux, cum ar fi blănurile, iahturile, armele, bijuteriile şi diamantele.

Majorări în perioada următoare

Aceste scumpiri vor avea loc anul viitor, când firmele vor plăti accizele la noul curs. România este însă şi acum în faţa unei scumpiri generale, de la mâncare la produsele electronice, din cauza căderii leului în faţa monedei europene. La sfârşitul săptămânii trecute BNR a anunţat un curs oficial de 3,8720 lei/euro, fiind cea mai proastă cotaţie a leului din ultimii trei ani şi zece luni.

“Ca să fim cât mai clari, orice cădere a leului se simte imediat în buzunarele cumpărătorilor. Fiecare cent pierdut de leu în faţa euro înseamnă un cent în plus la preţ. Acest lucru se datorează faptului că atunci când vine vorba despre mâncare noi ne bazăm mai ales pe importuri, care sunt plătite în euro. Problema nu este că leul este acum aproape de 4 lei pe euro; ci că dacă ajunge la 4,2, de exemplu, probabil că preţurile vor fi calculate la 4,5 lei/euro, pentru că producătorii şi importatorii nu ştiu la ce să se aştepte”, a declarat pentru Gândul Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Re-prezentanţii producătorilor de produse de panificaţie au anunţat deja că un curs atât de slab, de până la patru lei pe euro, la care se adaugă scumpirea transportului şi a utilităţilor, ar putea scumpi pâinea cu până la 30%. Căderea recentă a leului nu va creşte preţurile peste noapte, însă acel moment nu este nici el departe.

Minea estimează că sfârşitul lui octombrie va aduce scumpiri pe linie la produsele alimentare. “În mod normal se face tot posibilul pentru a acoperi aceste variaţii de curs, însă dacă este un curs slab când se fac stocurile nu avem ce face, se vor scumpi toate produsele”, explică el.

Exportatorii zâmbesc, însă cu jumătate de gură

Cei care au de câştigat din suferinţa leului sunt exportatorii, care vor fi plătiţi în euro la cursuri mult mai avantajoase. Nici ei însă nu se bucură prea mult.

“Zâmbesc exportatorii însă e un zâmbet pe termen scurt, noi am vrea să zâmbim pe termen lung. Căderea leului i-ar putea determina pe unii exportatori să se angajeze să livreze cât mai mult acum. O revenire a leului însă aproape că i-ar scoate din afacere pentru că vor produce la un curs mare şi vor fi plătiţi la un curs mai mic”, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export al României.

Tags: preturi  majorare  leu slab  mancare  accize  
1918 vizite
Distribuie pe