Locale Altele
Duminica, 1 Decembrie 2024
Dum, 1 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Raport UE: 50% din fructe şi legume conţin pesticide
Evenimentul Zilei  - Vineri, 17 Octombrie 2008
După ce am aflat că puii sunt plini cu hormoni, conservele de ton sunt contaminate cu toxină botulinică, iar unele condimente conţin aflatoxină, un raport al UE provoacă îngrijorare: 49,5% din fructele, legumele şi cerealele produse în spaţiul european conţin pesticide.

Potrivit specialiştilor, producătorii din România nu-şi permit să folosească pesticide, fiindcă sunt prea costisitoare. Pieţele de la noi sunt însă invadate de produse de import.
Un raport al Uniunii Europene arată că jumătate din vegetale sunt contaminate cu substanţe toxice. Produsele româneşti sunt mai bune, dar prea puţine, spun specialiştii.

Aproape jumătate din fructele, legumele şi cerealele produse în ţările din Uniunea Europeană (UE) sunt contaminate cu pesticide, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii şi merele, arată un raport UE.

Specialiştii români spun însă că produsele româneşti sunt tratate mai puţin şi sunt mai sănătoase, însă piaţa de la noi este invadată de fructe şi legume de import. Medicii atrag atenţia că pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar şi sterilitate, cancer sau malformaţii la copii.

Bananele şi merele, în topul contaminării


„Prezenţa pesticidelor a fost identificată în 49,5% dintre fructele, legumele şi cerealele produse în UE în anul 2006. Per total, aproape 4,7% dintre fructele şi legumele analizate conţin pesticide în concentraţii care depăş esc limitele legale. Cerealele sunt din ce în ce mai contaminate: în anul 2006 nivelul este de 27,2%, în timp ce în 2005 nivelul era de 21%“, potrivit unui comunicat al Mişcării pentru Drepturile Generaţiilor Viitoare, un ONG din Franţa care prezintă în premieră un raport al UE, programat să apară săptămână viitoare.

Specialiştii nu sunt deloc surprinşi de concluziile raportului. „Pesticidele sunt folosite pentru a scăpa de bolile şi dăunătorii fructelor şi legumelor. Acestea arată mai bine, producţia este mai mare. Pesticidele sunt însă liposolubile, sunt absorbite mai ales în coajă şi devin foarte periculoase pentru consumatori“, explică directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta spune că cele mai contaminate produse sunt bananele, vinetele, strugurii, ardeii şi merele, care se stropesc şi de 15-20 de ori.

Determinarea reziduurilor nu se face sistematic în România, ci prin sondaj. „Cel mai mult se merge pe declaraţia producătorului sau importatorului, deci formal“, mai spune el.

Prea săraci

Mihail Dumitru, directorul Institutului de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie, crede că, dacă în ţările dezvoltate ale UE nivelul de reziduuri poate fi găsit în 49% din legume şi fructe, la noi procentul e de cel mult 5%.

„Suntem prea săraci ca să folosim pesticide în structura şi cantitatea utilizate de occidentali. Ei stropesc de 10-20 de ori, cât e nevoie pentru producţia maximă, dar noi le tratăm când putem, când e un atac al dăunătorilor“, arată el. Potrivit lui Mihail Dumitru, în România ultimilor 20 de ani, cantitatea de pesticide a scăzut continuu. De aici şi producţia redusă la nivel naţional şi faptul că legumele şi fructele noastre arată mai pipernicite. „În ţările UE, combaterea bolilor şi daunătorilor este mai intensivă. În Belgia, la meri fac şi câte 17 tratamente. Nu vă gândiţi că merele acelea care sunt foarte frumoase şi n-au nicio pată se pot face fără tratamente“, confirmă Marcel Costache, directorul Institutului de Cercetări pentru Legumicultură şi Floricultură. În opinia sa, cel mai greu de controlat sunt micii producători, care, chiar dacă achiziţionează pesticide garantate, aplică tratamentele „după ureche“.

„Niciun produs vegetal românesc nu a fost depistat până în prezent cu un conţinut de pesticide mai mare decât nivelul legal admis de UE, susţine Elena Leaotă, şefa Direcţiei fitosanitare din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Ea spune că fructele şi legumele de provenienţă autohtonă conţin mai puţine pesticide decât cele din statele vechi membre UE, datorită cantităţilor mai mici de substanţe chimice utilizate de fermierii români la unitatea de suprafaţă cultivată.

EFECTE

Sterilitate, cancer şi malformaţii


Un nivel prea ridicat al pesticidelor în alimente cauzează probleme hormonale, sterilitate, dar şi malformaţii, diverse forme de cancer şi probleme cu ficatul. „Din cauza schimbărilor hormonale, bărbaţii pot fi mai efeminaţi, iar fertilitatea bărbaţilor şi cea a femeilor au de suferit. Grav este că, pe lângă estrogen, se stimulează şi celulele grase, ceea ce duce la apariţia supraponderabilităţii şi a obezitaţii“, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În plus, pesticidele pot fi mutagene (apar mutaţii în genom, prima fază spre cancerizare) şi teratogene (induc malformaţii la făt şi boli de metabolism, cum ar fi diverse forme de intoleranţă). Cancerele care au o componentă hormonală, precum cel de col uterin, prostată sau de sân, sunt favorizate de un consum prea mare de pesticide, acestea fiind toxice şi pentru ficat.

Pentru a vă proteja de toate aceste posibile efecte, cea mai bună soluţie ar fi să încercaţi să faceţi o selecţie. „Cumpăraţi alimente autentic ecologice, care au garanţii ce sunt trecute pe ambalaj. Acestea trebuie să aibă două ştampile: una este «AE» şi alta a organismului care certifică că produsul este ecologic (Agrocerf 15, spre exemplu)“, mai recomandă profesorul Gheorghe Mencinicopschi. De regulă, produsele ecologice sunt mai scumpe cu 10-15 la sută faţă de cele convenţionale, însă uneori nu există diferenţă de preţ.
Tags: fructe  legume  pesticide  
4486 vizite
Distribuie pe