Locale Altele
Luni, 15 Aprilie 2024
Luni, 15 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
A murit Ticu Dumitrescu
Evenimentul Zilei  - Vineri, 5 Decembrie 2008
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi membru al CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, în vârstă de 80 de ani, a murit, astăzi, potrivit unor surse medicale.

În urmă cu două săptămâni a fost internat la Spitalul Floreasca, suferind de cancer, însă ieri a cerut să fie externat. Surse din CNSAS, citate de Mediafax, au precizat că trupul său va fi depus astăzi la sediul Senatului, urmând a fi înhumat la Buzău. Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că moartea lui Ticu Dumitrescu este o "mare pierdere pentru societatea românească".

Constantin-Grigore Dumitrescu sau Ticu Dumitrescu s-a născut în 27 mai 1928 în comuna Ciumaţi, judeţul Prahova.

Numele lui Ticu Dumitrescu este legat de legea deconspirării dosarelor care au aparţinut fostei Securităţi, care a fost iniţiată în 1990 şi adoptată nouă ani mai târziu.

Fostul om politic, Ticu Dumitrescu fiind senator din partea PNŢCD în două legislaturi, între 1992-2000, a iniţiat Legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică. Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a fost instituit ca urmare a acestei legi.

Prieten cu Coposu

A fost arestat de Securitate în perioada în care era student al Facultăţii de Drept. După eliberarea din închisoare, i s-a refuzat dreptul de a-şi finaliza studiile.


Între 1990 şi 1992 a fost membru CPUN, iar între 1992 şi 1996 a fost preşedintele Comisiei de cercetare a abuzurilor. Constantin Dumitrescu a fost preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi preşedintele Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului.

Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. S-a retras din politică în anul 2003, continuându-şi activitatea la CNSAS.

Condoleanţe dinspre Cotroceni

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a exprimat regretul pentru stingerea din viaţă a lui Ticu Dumitrescu, socotind că România a pierdut una dintre "vocile cele mai puternice împotriva comunismului".

"Dispariţia lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care, potrivit propriei mărturii, "de-a lungul a mii de zile de temniţă şi anchete, a rămas dârz şi demn în faţa tuturor încercărilor şi metodelor de anchetare, umilinţă sau compromitere", este un moment de mare tristeţe pentru întreaga societate românească", a fost prima reacţie a şefului statului, citat de Mediafax.

Băsescu a transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor lui Constantin Ticu Dumitrescu.

CNSAS deplânge moartea lui Ticu Dumitrescu

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dat publicităţii un comunicat în care deplânge moartea părintelui spiritual al instituţiei.

"Cu sufletele cernite de durere, CNSASdeplânge pierderea suferită prin trecerea la cele veşnice a celui care a fost Constantin Grigore (Ticu) Dumitrescu. Simbol al luptei şi al rezistenţei împotriva regimului comunist, domnul Constantin Ticu Dumitrescu a iniţiat şi urmărit cu perseverenţă deconspirarea activităţilor criminale ale Securităţii şi asanarea morală a societăţii româneşti.

Instituţia al cărui părinte spiritual va rămâne este văduvită, prin această dureroasă despărţire, şi de autoritatea sa morală, dar şi de efortul depus cu dăruire în anii din urmă.

Sincere condoleanţe familiei îndoliate şi Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepţii", se arată în comunicatul citat de Mediafax.

IICR: Ticu Dumitrescu, „singurul în stare să ne arate calea spre dreptate şi adevăr”

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (IICR) consideră că Ticu Dumitrescu a fost singura persoană capabilă „să ne arate calea către dreptate şi adevăr”.

„A murit domnul Constantin Ticu Dumitrescu. Odată cu el, urcă la cer dragostea şi devotamentul nostru faţă de tot ceea ce reprezintă el pentru noi.
El este singurul pe care noi, nişte tineri, l-am descoperit în această lume tulbure ca fiind singurul om în stare să ne arate calea către dreptate şi adevăr.

Vă suntem veşnic recunoscători, domnule Constantin Ticu Dumitrescu!”, se precizează în comunicatul IICR.

Tags: constantin ticu dumitrescu  deces  
4748 vizite
Distribuie pe