Locale Altele
Marti, 28 Noiembrie 2023
Marti, 28 Nov 2023
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mari sportivi întorc spatele partidelor
Gândul  - Joi, 21 August 2008

„Politica e o competiţie necinstită“, acesta a fost răspunsul pe care multiplul campion olimpic şi mondial la canotaj, Ivan Patzaichin, l-a dat PNL.
 


Liberalii îşi făcuseră planuri mari, pentru cunoscutul sportiv fiind rezervat un loc de deputat sau senator de Tulcea. Tot PNL a primit şi refuzul Gabrielei Szabo. De negocierile cu aceasta s-au ocupat şefii liberali de la Sectorul 1. „Sunt foarte tânără să mă gândesc la politică“, le-a răspuns politicos fosta atletă. Social-democraţii au fost şi ei refuzaţi, de Nadia Comăneci. Liderul partidului, Mircea Geoană, i-a oferit acesteia un loc într-un colegiu uninominal pentru românii din diasporă, care să cuprindă şi zona Americii de Nord. Refuzat, Geoană spune că se va reorienta şi că mai are „două-trei nume“ cunoscute în comunitatea românească din SUA. În fine, democrat-liberalii nici n-au mai ajuns să fie refuzaţi de foşti mari sportivi, după scandalul intern legat de primirea în partid a ex-peremistului Mitică Dragomir. Liderii PD-L intenţionau să-l oferteze înainte de această dispută pe fostul fotbalist Ilie Dumitrescu.

Gabi Szabo a refuzat sprintul alături de PNL

Liberalii n-au avut prea mare noroc cu sportivii, deşi au curtat nume sonore, foste glorii ale sportului românesc. Gabriela Szabo a fost „prelucrată” luni întregi de către primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi de către şeful acestei filiale a PNL, Vlad Moisescu. Szabo colaborase cu Chiliman la o serie de proiecte în domeniul sportului, dar legătura cu PNL era mai veche. Soţul ei, Zsolt Gyöngyössy, care i-a fost şi antrenor, este de ani buni membru de partid. Fosta atletă a recunoscut că a fost ofertată de către Chiliman, precizând că a refuzat: „Am avut o discuţie de principiu cu domnul primar Chiliman, care mi-a sugerat dacă mi-ar plăcea sau nu să ocup un loc în Parlamentul României. Sunt foarte tânără să mă gândesc la politică şi vă spun sincer că nu, n-am acceptat să candidez pe niciun loc în Parlament. Dacă aş fi acceptat propunerea domnului Chiliman, m-aş fi axat doar pe promovarea sportului, şi nu altceva“. Szabo nu exclude însă ca, în viitorul mai îndepărat, să candideze pentru un loc în Legislativ.

Lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic şi mondial la canotaj, i-a fost oferit un post de deputat sau senator într-o circumscripţie din Tulcea. Patzaichin a primit această ofertă pentru că este născut în Deltă, la Mila 23, şi este amic cu mai mulţi lideri ai PNL din zonă. Cu toate acestea, şi el a refuzat, declarând că politica i se pare o competiţie necinstită. Negocierile cu cei doi s-au purtat înainte de definirea colegiilor uninominale.

Nadia Comăneci a respins oferta PSD

Fosta gimnastă Nadia Comăneci a fost ofertată de PSD cu o candidatură la parlamentarele din toamnă, dar, până acum, a refuzat oferta. Preşedintele social-democrat, Mircea Geoană, spune că aşteaptă să mai aibă o discuţie cu Nadia Comăneci după olimpiada de la Beijing, dar „sunt slabe şanse” s-o convingă. Geoană i-a oferit gimnastei un colegiu pentru românii din diaspora, care să cuprindă şi zona Americii de Nord. Dacă Nadia Comăneci îşi va menţine refuzul de a candida, Mircea Geoană spune că mai are „două-trei nume” cunoscute în comunitatea românească din America şi „apropiate” de candidatul democrat la preşedinţia SUA, Barrack Obama.

Pentru Alianţa PSD-PC, sin­gurul sportiv cu notorietate care a acceptat să candideze uninominal este Mihai Leu, care se bate pentru un colegiu din Hunedoara.

Vedetele vizate de PD-L, îndepărtate de ghinionul lui Mitică Dragomir

Nici oamenilor lui Boc nu le-a surâs norocul până acum când a fost vorba să coopteze nume din lumea sportului şi a showbizului. Strategia de atragere a unor nume sonore s-a concretizat doar în cazul unor candidaţi proveniţi din mediul intelectualilor ca Sever Voinescu şi Cătălin Avramescu. Cât priveşte lumea sportului, demersurile lor au rămas în stadiul de intenţie, din cauza scandalului creat în jurul candidaturii lui Mitică Dragomir. Un astfel de caz a fost cel al lui Ilie Dumitrescu, vizat pentru sectorul cinci.

„Numele lui Ilie Dumitrescu a fost lansat în presă prea devreme şi nu s-a discutat cu el cert. Problema noastră acum este că, după ce s-a întâmplat cu Mitică Dragomir, nimeni nu mai vrea să se bage. Avem o mare problemă, dar şi celelalte partide sunt în aceeaşi situaţie”, ne-a declarat unul dintre liderii partidului. Pe de altă parte, zgomotul creat în jurul lui Mitică Dragomir i-a demobilizat chiar pe unii dintre pedelişti, care au renunţat să mai caute vedete din lumea artistică sau sportivă, iniţiative „nepotrivite unui partid serios”.


4727 vizite
Distribuie pe