Locale Altele
Miercuri, 5 August 2020
Mie, 5 Aug 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Hillary - misiune grea la Departamentul de Stat
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 3 Decembrie 2008
Fosta primă-doamnă va prelua conducerea diplomaţiei americane într-o perioadă marcată de două conflicte militare şi de tensiunile cu Teheranul.
 
Nominalizată luni pentru funcţia de secretar de stat în viitoarea administraţie Obama, Hillary Clinton poate miza pe un sprijin puternic la nivel internaţional, graţie imaginii pozitive pe care soţul său, fostul preşedinte Bill Clinton, o are în lume, comentează AFP.
 
„Are o statură internaţională, va putea să trateze direct cu preşedintele, să-i transmită mesajul într-un mod eficient şi să fie unul dintre cei mai buni susţinători ai acestuia pe scena internaţională“, a declarat David Rothkopf, expert în probleme de securitate naţională.

„Este o personalitate puternică, persoana adecvată pentru acest rol“, a precizat, la rândul său, Javier Solana, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă.

Iranul rămâne marea provocare


Senatoarea de New York, în vârstă de 61 de ani, cunoscută pentru tăria sa de caracter, a făcut din experienţa ei în domeniul politicii externe unul dintre principalii piloni ai campaniei pentru alegerile primare. În calitate de viitor secretar de stat, Hillary va fi însă nevoită să gestioneze, de anul viitor, o serie de provocări uriaşe.

Aşa cum ea însăşi sublinia în campanie, „viitorul preşedinte va fi primul care va moşteni două războaie, o lungă luptă împotriva terorismului mondial şi o tensiune crescândă în Iran“.

Anunţul făcut de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, potrivit căruia Teheranul dispune de peste 630 de kilograme de uraniu uşor îmbogăţit, ar putea schimba priorităţile politicii externe promovate de viitoarea administraţie.

„Pentru administraţia Obama nu există o provocare mai mare pe plan extern“, a subliniat Dennis Ross, fost emisar în Orientul Mijlociu al preşedintelui Clinton, citat de publicaţia germană „Der Spiegel“. Preşedintele ales a promis un dialog cu Iranul, dar riscul unui eşec rămâne semnificativ, comentează sursa citată.
Tags: hillary clinton  diplomatie  
1458 vizite
Distribuie pe