Locale Altele
Sambata, 8 August 2020
Sam, 8 Aug 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Noul premier ungar anunţă austeritate
Evenimentul Zilei  - Marti, 31 Martie 2009
Premierul ungar desemnat de socialişti şi susţinut şi de liberali cere sacrificii pentru ieşirea din criză.

Desemnat succesor al premierului demisionar Ferenc Gyurcsany duminică seară, ministrul economiei Gordon Bajnai le-a promis, ieri, cetăţenilor ungari „sânge şi lacrimi”, dar şi rezultate concrete în combaterea efectelor crizei economice mondiale, care a lovit ţara cum nu a mai făcut-o nicăieri în Europa de Est.

Susţinut atât de socialiştii aflaţi la putere, cât şi de către liberalii aflaţi în opoziţie, Bajnai – care nu este membru al niciunui partid politic - a declarat că programul său pentru ieşirea din criză „va cere sacrificii din partea tuturor familiilor”, transmite AFP. „Acest program ne va feri de problemele care sunt încă grave, deschizând totodată uşa noilor perspective. Ungaria nu are timp de pierdut”, a avertizat premierul desemnat.

Rata şomajului a ajuns la 9,1%


Unul dintre primele obiective ale lui Gordon Bajnai va fi recâştigarea încrederii pieţelor financiare. El a tras, de asemenea, un semnal de alarmă în privinţa gradului de îndatorare a populaţiei în euro şi franci elveţieni, asta în timp ce forintul ungar s-a depreciat considerabil. Potrivit lui Bajnai, peste 700.000 de familii care au contractat credite ipotecare şi un milion de proprietari de autoturisme
„sunt în pericol”.

Începând din toamna lui 2008, Ungaria supravieţuieşte crizei graţie unei „perfuzii” financiare de 20 de miliarde de euro, bani care i-au fost puşi la dispoziţie de către Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. Rata şomajului a ajuns la 9,1% din populaţia activă, pentru perioada decembrie 2008 - februarie 2009, o premieră negativă în ultimii 12 ani, conform biroului naţional de statistică. Rata medie a şomajului în cele 27 de state membre UE era de 7,6% în luna ia nuarie.

Fără alegeri anticipate


Născut pe 5 martie 1968, la Szeged, Bajnai este unul dintre cei mai tineri membri ai actualului cabinet. Desemnarea sa pentru funcţia de premier urmează să fie confirmată la congresul socialiştilor, programat pe 5 aprilie. Pe 14 aprilie, membrii parlamentului sunt aşteptaţi să voteze o moţiune de cenzură „constructivă”, care să-i permită lui Bajnai accederea la conducerea guvernului şi evitarea alegerilor anticipate. Gordon Bajnai beneficiază de un sprijin de doar 8 la sută în rândul populaţiei, potrivit unui sondaj al institutului Nezopont, relatează Mediafax.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion format din 500 de adulţi, înainte ca Bajnai să fie considerat un candidat serios pentru funcţia de premier. Potrivit rezultatelor sondajului, mai puţin de jumătate dintre alegători îl susţin pe liderul opoziţiei, Viktor Orban, în timp ce 6 la sută au declarat că Ferenc Gyurcsany ar trebui să îşi păstreze postul.

Tags: bajnai  gordon  premier  ungaria  
1729 vizite
Distribuie pe