Componenta online a „Obamaniei” – postarea de filme pe YouTube, actualizarea non-stop a paginilor de pe site-urile de legături sociale precum Facebook, avalanşa de fotografii pe Flickr şi stârnirea de dezbateri între bloggeri – a trecut Atlanticul şi se vrea a fi mijlocul prin care cetăţenii UE să fie scoşi la vot.
Între 4 şi 7 iunie, circa 400 milioane de alegători din 27 state UE sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 736 de membri ai celei de-a şaptea legislaturi a Parlamentului European (PE).
Niciodată nu au fost mai mulţi alegători chemaţi la vot în aşa de scurt timp, însă niciodată riscul absenteismului nu a fost mai mare.
Până acum, la precedentele euroalegeri, media prezentării la urne a fost de 25-30%.
Un eurobarometru de la sfârşitul lui 2008 (efectuat asupra a 27.000 de oameni din toate statele UE) arăta că 54% dintre alegători nu erau interesaţi de scrutin. Circa 76% dintre portughezi nu credeau că vor vota, la fel precum 75% dintre britanici şi austrieci. Numai 28% dintre europeni erau convinşi că vor merge la urne. Erau siguri că nu vor vota 15% dintre europeni, în ansamblu.
În faţa dezinteresului alegătorilor, PE şi Euronews au pregătit propriul canal pe YouTube (http://www.youtube.com/questionsforeurope), ca parte din campania de comunicare în valoare de 15,4 milioane euro, de care se ocupă agenţia germană de publicitate Sholz & Friends. Partenerul de la Bucureşti al germanilor (GAV/Sholz & Friends) a fost cel care a creat controversatul slogan „România – Fabulospirit”, în schimbul căruia MAE a plătit circa 100.000 de euro, în 2007. Zadarnic, căci o campanie de imagine bazată pe acel concept nu avea să fie demarată vreodată.
O campanie pe limba alegătorilor tineri
În loc de obişnuitele broşuri cu istoricul PE şi poze cu liderii grupurilor politice, noua campanie încearcă să-i atragă pe tineri „pe limba lor” şi în mediile online unde sunt cel mai prezenţi. De pildă, pe un site al Fundaţiei pentru inovaţie politică (http://www.fondapol.org/), tinerii oferă motive să nu mergi la vot, sub sloganul „5 Friends 4 Europe” (Patru prieteni pentru Europa).
După modelul american, în care cinci vedete de la Hollywood le-au spus oamenilor de ce „nu merită” să se ducă la vot, tocmai pentru a obţine efectul contrar.
La fel cum, în echipa lui Barack Obama, acţionau mii de bloggeri – care dispersau repede orice informaţii despre candidat, dar mai ales „combăteau” postările bloggerilor republicani – şi PE a încercat să-şi facă simţită prezenţa în blogosferă. În acest scop a fost deschisă o competiţie (http://www.thinkaboutit.eu/) în care 81 de internauţi îşi expun părerile despre UE.
Replica euroscepticilor, la fel de viguroasă
Google, deţinătorul YouTube, a anunţat că nu va introduce niciun fel de „reguli” pentru un acces egal al euroscepticilor la dezbatere. Una dintre „vedetele momentului” – partidul eurosceptic transnaţional Libertas, finanţat de un om de afaceri irlandez – nu a întârziat să-şi facă o reclamă online la fel de susţinut.
Orice european este întâmpinat pe limba lui când intră pe Libertas.eu, internauţii sunt direcţionaţi uşor către cele mai apropiate locuri de întrunire, cât şi către modalităţi de a ajuta cauza partidului (care vrea să reformeze din temelii UE), prin postarea de mesaje pe Facebook, Twitter şi YouTube. Partidul susţine că site-ul său este deja mai accesat decât al popularilor europeni, socialiştilor, liberalilor sau ecologiştilor – principalele grupuri politice rivale din PE.