Locale Altele
Vineri, 16 Aprilie 2021
Vin, 16 Apr 2021
Rusia acordă cetăţenie pe bandă rulantă locuitorilor din foştii săi sateliţi
Gndul  - Marti, 23 Septembrie 2008

O nouă provocare a fost lansată, recent, de Rusia, la adresa foştilor săi sateliţi din epoca sovietică. Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) şi apoi şi Consiliul Federaţiei au aprobat simplificarea la maximum a legii ce prevede acordarea cetăţeniei ruse.

De acum nainte, practic, orice cetăţean dintr-un stat ex-sovietic poate cere şi obţine cetăţenia Federaţiei Ruse, pentru că nu mai este obligatoriu să fi locuit minimum cinci ani n Rusia, nu mai trebuie nici să confirme sursa de venituri (pentru a dovedi că se poate ntreţine n Rusia). Nu mai este nevoie nici măcar să dovedească faptul că are cunoştinţe de limba rusă! Tot ce trebuie să facă este să-şi exprime dorinţa de a reveni pe teritoriu rusesc.

Rusia un fel de Eldorado pentru foştii sateliţi

Astfel, o mare parte din populaţia unor state ca Ucraina şi Republica Moldova ar putea solicita privilegiul de a deţine paşaport rusesc. Doar n Ucraina trăiesc aproximativ 8 milioane de cetăţeni cu rădăcini ruse şi ar putea obţine, fără prea mari eforturi, cetăţenia marelui stat vecin, notează săptămnalul Delo, citat de Agerpres. Iar n Republica Moldova, mulţi dintre tineri vorbesc deja limba rusă şi şi doresc să lucreze n Rusia (mulţi neavnd acces pe teritoriul Uniunii Europene). n Ucraina, situaţia este aceeaşi. n Rusia, nivelul de viaţă este superior şi se pot găsi mai uşor locuri de muncă mai bine plătite, de aceea cred că mulţi ucraineni vor dori să plece n Rusia n căutarea unui trai mai bun şi nu ca imigranţi străini, este de părere Ella Libanova, directorul adjunct al Institutului pentru demografie şi studii sociale din Kiev.

Legea rusească se adresează, oficial, tuturor celor născuţi n defuncta URSS şi aflaţi acum peste hotare (n foştii sateliţi, dar şi n Occident). Iar scopul declarat al legii este de a-i convinge pe toţi cei care se simt ruşi să se rentoarcă la patria mamă şi să pună umărul la dezvoltarea zonelor depopulate (din toată Europa, Rusia se confruntă cel mai mult cu mbătrnirea populaţiei). Problema este că aproape jumătate dintre ucraineni ar putea revendica aceste privilegii (50% dintre locuitorii Ucrainei, ceea ce nseamnă considerabil mai mult dect ce arată statisticile oficiale, au rude de snge n Rusia), avertizează Vladimir Kornilov, directorul filialei din Ucraina a Institutului ţărilor CSI.

Politicienii ucraineni se concentrează pe pericolul romnesc

Experţii politici de la Kiev consideră nsă că această măsură este cu siguranţă ndreptată mpotriva Ucrainei şi că, odată cu acordarea cetăţeniei ruse pe bandă rulantă, va avea loc un adevărat exod al ucrainenilor spre Rusia. Politicienii de la Kiev nu au comentat deocamdată gestul Parlamentului rusesc, cu excepţia unei deputate din partidul Ucraina Noastră, al preşedintelui Viktor Iuşcenko.

Dacă varianta modificată a Legii cetăţeniei era adoptată acum jumătate de an, ea putea fi văzută ca politică internă a Rusiei, nsă, după ce Moscova a intervenit cu armata n Georgia sub pretextul că-i apără pe cetăţenii ruşi din Osetia de Sud, noile prevederi ale Legii cetăţeniei pot fi receptate numai ca pregătire a unei viitoare agresiuni (n.r. asupra Crimeei), a avertizat deputata Ksenia Liapina. n schimb, nu demult, politicienii ucraineni acuzau autorităţile de la Bucureşti că ar acorda cetăţenie romnă pe bandă rulantă locuitorilor din Ucraina. n statul vecin există, potrivit informaţiilor MAE, 400.000 de romni, din care doar 151.000 apar n scriptele ucrainene ca romni, restul fiind recenzaţi ca moldoveni.

Tags: rusia  cetatenie  sateliti  
7481 vizite
Distribuie pe