Locale Altele
Sambata, 26 Septembrie 2020
Sam, 26 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sarah Palin a reuşit: nu s-a făcut de râs în confruntarea cu Biden
Cotidianul  - Vineri, 3 Octombrie 2008
Sarah Palin şi Joseph Biden s-au întâlnit în cadrul singurei dezbateri pentru candidaţii la vicepreşedinţia SUA, cu 33 de zile înaintea alegerilor din 4 noiembrie. Înfruntarea a avut loc la Universitatea Washington din Saint Louis.

Cei doi au stat în picioare, în spatele unor pupitre amplasate pe scena din amfiteatrul unde a avut loc dezbaterea. Gwen Ifill, jurnalistă la postul public de televiziune PBS, le-a adresat pe rând întrebări.

Economia, principalul motiv de îngrijorare al americanilor, a fost în centrul dezbaterii dintre candidaţii la vicepreşedinţia Statelor Unite. Ambii au susţinut că vor să schimbe actuala politică economică pentru a o face mai "prietenoasă" faţă de problemele celor din clasa de mijloc. Biden l-a acuzat pe McCain că este "pe dinafară" în ceea ce priveşte criza economică şi în general nu are soluţii la problemele cruciale cu care se confruntă americanii.

Palin l-a acuzat în schimb pe Obama că vrea să crească impozitele pentru clasa muncitoare americană şi pentru micii întreprinzători, deşi, în realitate, candidatul democrat a făcut apel la reduceri fiscale pentru clasa de mijloc şi la creşterea taxelor doar pentru cei care câştigă peste 250.000 de dolari anual.

Când Biden a ridicat problema actualei situaţii a americanilor, comparativ cu cea din 2001, când Bush a devenit preşedintele Statelor Unite, Palin l-a acuzat pe senatorul de Delaware că priveşte prea mult în trecut, în loc să fie preocupat de viitor: "Spune că nu-i aşa, Joe.

Iar priveşti spre trecut, uite, ţi-ai început comentariul cu administraţia lui Bush. La naiba, hai să privim spre viitor acum şi să le spunem americanilor ce am pregătit pentru ei în continuare", a exclamat colocvial Palin.

Senatorul de Delaware nu s-a lăsat însă. El a criticat administraţia Bush, afirmând că SUA se confruntă cu "cea mai mare criză economică din toate timpurile". "Este dovada că politicile economice din ultimii opt ani au fost cele mai rele pe care le-am avut. În consecinţă, am văzut ce s-a întâmplat pe Wall Street", a spus el.

Palin a acuzat băncile de lăcomie. "Bineînţeles că de vină au fost creditorii lacomi, care au încercat să convingă americanii că este inteligent să îşi cumpere case de 300.000 de dolari, deşi nu-şi puteau permite decât case de 100.000 de dolari. Oamenii s-au minţit singuri, iar Wall Street-ul a dat dovadă de lăcomie şi corupţie. Trebuie să punem capăt acestui lucru", a spus candidata republicană.

Când a venit rândul întrebărilor despre schimbările climatice, Palin, care susţine forajele petroliere în zona Arcticii şi a fost criticată de ecologişti pentru politicile sale de mediu, a recunoscut că unele activităţi umane ar putea juca un rol în încălzirea planetei. Ea a argumentat însă că trebuie ţinut cont şi de ciclurile naturale ale planetei. În replică, Biden a subliniat că, "dacă nu înţelegi cauza, nu poţi veni cu soluţii", iar cauza se ştie că o reprezintă "activitatea omului". El a amintit că McCain a votat de 20 de ori în 15 ani împotriva finanţării surselor alternative de energie.

Candidata republicană a criticat planul lui Obama de retragere a trupelor americane din Irak, afirmând că acest lucru ar însemna ridicarea "steagului alb al înfrângerii", în vreme ce SUA se apropie "de victoria în Irak". Respingând orice apropiere de politicile preşedintelui George W. Bush (de care a fost acuzată nu o dată), Palin l-a acuzat pe adversarul ei democrat că priveşte prea mult spre trecut în loc să se orienteze spre viitor. Biden a contraatacat, afirmând că, în vreme ce republicanii nu au nici un plan cu privire la situaţia din Irak, “Barack Obama a oferit un plan clar. Trecerea responsabilităţii în mâinile irakienilor în următoarele 16 luni. Reducerea numărului trupelor noastre în zonă”.

Pe parcursul dezbaterii, candidatul democrat şi-a privit din când în când adversara, fără să facă vreo remarcă la adresa ei. De cealaltă parte, republicana Sarah Palin, care de la bun început i-a cerut lui Biden permisiunea de a i se adresa folosind prenumele acestuia, Joe, a părut că recită nişte lecţii învăţate pe de rost şi a vorbit privind drept în cameră. Biden - membru al Senatului din 1972 şi preşedinte al Comisiei pentru afaceri Externe, deşi stăpân pe situaţie şi demonstrând că ştie despre ce vorbeşte - a evitat să fie prea dur cu republicana, guvernator de Alaska de mai puţin de doi ani, pentru a nu fi acuzat de atitudine sexistă şi elitistă.

Cei doi candidaţi au preferat în general să vorbească despre meritele colegilor lor de echipă, Barack Obama şi John McCain.
În finalul dezbaterii, care a durat 90 de minute şi a fost difuzată în direct de principalele canale tv americane, cele două tabere au revendicat, fiecare, victoria. Potrivit sondajelor realizate de CNN şi CBS, Biden a ieşit învingător. CNN a subliniat că, în opinia a 84% dintre telespectatori, Palin a avut o prestaţie mai bună decât s-ar fi aşteptat.

Dornică să facă uitate momentele stânjenitoare de care Palin a avut parte în ultima vreme, tabăra lui McCain a răsuflat uşurată după dezbatere. În zilele ce au precedat confruntarea, Palin a fost puternic criticată pentru prestaţia foarte slabă în interviurile cu Katie Couric de la CBS, dar şi în cel realizat de Charles Gibson de la ABC. Palin a părut derutată şi a oferit răspunsuri confuze când Couric i-a pus întrebări legate de politica externă, procedurile Curţii Supreme şi despre ziarele şi revistele preferate. Palin a fost ridiculizată în urma interviului în care s-a străduit să explice că apropierea geografică dintre Alaska şi Rusia a ajutat-o să fie informată despre politica rusă. În interviul realizat de Gibson, Palin a dovedit că nu are habar despre ceea ce înseamnă Doctrina Bush.

Potrivit unui sondaj al Washington Post-ABC News publicat joi, aproximativ 60% dintre alegători consideră că Palin nu are experienţa necesară pentru a-l înlocui, dacă va fi nevoie, pe John McCain, în vârstă de 72 de ani, în cazul în care acesta va fi ales preşedinte luna viitoare.

Unul dintre consilierii lui Obama, David Axelrod, a declarat că, aşa cum se aştepta, Palin a dat dovadă de talent în comunicarea cu publicul, folosind un limbaj familiar şi făcând cu ochiul de mai multe ori. El a adăugat însă că important este cine s-ar descurca mai bine să îmbunătăţească economia americană, Obama sau McCain. "Cred că este drăguţ să ţi se facă cu ochiul, dar mai drăguţ e să primeşti un cec, iar asta îi interesează cel mai mult pe oameni", a declarat el după dezbatere.

“Am avut de-a face cu două strategii diferite. Cea a lui Joe Biden a fost de a-l pune la pământ pe McCain, făcând legătura dintre el şi Bush. Şi a reuşit. Strategia lui Sarah Palin a fost aceea de a o apăra pe Sarah Palin şi de a-şi repara imaginea deteriorată, şi cred că s-a descurcat destul de bine”, potrivit lui Paul Begala, strateg democrat şi comentator CNN.

Strategul democrat Liz Chadderdon a declarat că Biden a fost minunat şi că a dovedit că poate fi vicepreşedinte, dar că şi Palin a fost bine pregătită pentru confruntarea televizată. "Cine a pregătit-o pentru dezbatere, a pregătit-o bine", a spus Chadderdon la telefon. "Cred că a fost bună. Putea avea o prestaţie mult mai rea."

Palin s-a pregătit pentru dezbatere la ferma lui John McCain din Sedona, Arizona.
Bruce Merrill, profesor de comunicare la Universitatea de Stat din Arizona, a comparat dezbaterea cu o cursă de maşini. "Mulţi au urmărit dezbaterea, crezând că va fi un eşec, dar nu a fost deloc aşa", a declarat Merrill.

Paul Brace, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Rice din Huston, a considerat că Biden a fost mai puternic, dar Palin a reuşit să nu facă gafe. "A părut, probabil, autoritară. Punctul ei cel mai slab a fost politica internaţională, când părea că recită o poezie, dar cred că a recitat-o foarte bine", a adăugat el.
Tags: sarah palin  joe biden  confruntare  
1717 vizite
Distribuie pe