Locale Altele
Duminica, 27 Septembrie 2020
Dum, 27 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Americanii se pregătesc să iasă din Irak
Cotidianul  - Duminica, 19 Octombrie 2008
Oficialii americani vor să ajungă la o înţelegere cât mai repede, în condiţiile în care mandatul ONU pentru forţele coaliţiei internaţionale care acţionează în Irak expiră la finalul acestui an.
 
Surse oficiale de la Washington, citate de BBC, afirmă că, potrivit proiectului, trupele americane ar putea să părăsească oraşele irakiene până la mijlocul anului viitor. Retragerea totală ar urma să se finalizeze în 2011. 

Irakul insistă pentru stabilirea unei date precise de retragere. Acordul este negociat în prezent cu autorităţile de la Bagdad. Potrivit lui Geoff Morrell, unul dintre purtătorii de cuvânt de la Pentagon, o decizie privitoare la plecarea americanilor din zonă ar putea fi luată numai dacă “situaţia de pe teren o va permite”. Morell a refuzat să ofere detalii exacte cu privire la conţinutul documentului.

El a afirmat doar că proiectul conţine termenii asupra cărora negociatorii irakieni şi americani au căzut de acord, cu privire la imunitatea soldaţilor americani pe teren şi date vizând retragerea trupelor SUA. Geoff a mai spus că secretarul american al Apărării, Robert Gates, se consultă deja cu membrii Congresului în legătură cu acest acord. Secretarul “nu ar accepta acest document dacă nu ar considera că el protejează forţele noastre din Irak în mod adecvat”, a precizat Morrell, adăugând că proiectul a fost remis pentru studiu Comisiilor parlamentare ale forţelor armate, dar şi Executivului. 

Potrivit unui oficial american citat de ABC, înţelegerea ar prevedea că soldaţii americani pot fi judecaţi în tribunalele irakiene pentru fapte săvârşite în afara bazelor militare şi atunci când nu se aflau în misiune.

În prezent, din cei peste 152 de mii de soldaţi din forţa internaţională prezentă în Irak, 144 de mii sunt americani.
Tags: americani  irak  retragere  
1473 vizite
Distribuie pe