Anunţarea triumfală a candidaturii lui Barack Obama, de pe o scenă în forma unui templu atenian şi în ovaţiile a 80.000 de oameni nu s-a dovedit un eveniment atât de memorabil precum estima echipa sa de campanie.
În nici 24 de ore, impresia creată de toată punerea în scenă s-a spart ca un balon de săpun, atenţia zecilor de milioane de americani fiind îndreptată către Sarah Palin, actualul guvernator de Alaska, alegerea-surpriză pentru postul de vicepreşedinte a candidatului republican John McCain. „Ea este exact ce avem nevoie”, le-a spus senatorul de Arizona conaţionalilor, lăsând mass media oficiale şi blogosfera să răspundă la întrebarea „de ce”. La 44 de ani (faţă de cei 72 ai lui McCain), Sarah Palin a înregistrat o fulgerătoare carieră politică.
Mai întâi s-a remarcat în comitetul de părinţi al unei şcoli din Wasilla (suburbie cu circa 7.000 a Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska), între 1992 şi 1996 a fost consilier local, din 1999 până în 2002 – primar. Începând cu decembrie 2006 este guvernator al statului, după ce l-a spulberat la alegerile primare din Partidul Republican pe fostul guvernator. În prezent, dna Palin are o cotă de 80 la sută din încrederea locuitorilor statului, în ochii cărora şi-a creat imaginea unei luptătoare necruţătoare împotriva corupţiei, care nu acceptă risipa de fonduri şi îşi propune o cu totul altă manieră de a face politică.
Or, McCain însuşi şi-a construit întreaga carieră pe ideea că el este „altfel” şi are nu doar voinţa necesară (de care dispune şi Barack Obama), ci şi experienţa de 28 de ani în politică pentru a schimba felul în care este condusă America. Sarah Palin i s-a părut convingătoare lui McCain încă după prima lor întâlnire, în februarie 2008, la o reuniune a guvernatorilor din Partidul Republican. De atunci, el le-a cerut consilierilor lui „să-i urmărească evoluţia”, dar se pare că luase deja o hotărâre şi tot efortul ultimelor luni a fost îndreptat către ascunderea în mânecă a acestui atu, pentru a-l anunţa la momentul favorabil.
Previziunile experţilor de campanie, infirmate
Exact când analiştii politici din ambele tabere vehiculau diverse nume de politicieni experimentaţi, dar ceva „mai tinerei” decât McCain, el a depăşit toate estimările cu o candidată cu trei ani mai tânără chiar decât Obama. Apoi, în timp ce viziunile conservatoare ale unora dintre posibilii săi aleşi erau „nesigure”, Sarah Palin înlătură orice temeri ale alegătorilor tradiţionali ai partidului. În primul rând, ea este împotriva avortului, alegând să nască al cincilea copil, deşi medicii o avertizaseră că va suferi de sindromul Down. Apoi, Palin susţine necondiţionat dreptul americanilor de a purta arme (merge ea însăşi la vânătoare), se opune căsătoriilor gay şi este de acord cu reducerea taxelor – toate acestea fiind condiţii sine qua non pentru ca electoratul conservator să se obosească să meargă la urne.
McCain evită erorile lui George W. Bush
O primă iniţiativă a echipei McCain-Palin a fost aceea să propună amânarea convenţiei partidului de la Saint Paul, din pricina apropierii uraganului Gustav de coastele Floridei. În 2005, McCain a calificat drept ruşinoasă mobilizarea lentă a actualul preşedinte în timpul uraganului Katrina, astfel că, de data aceasta, el şi Sarah Palin s-au deplasat împreună în Mississippi să evalueze pregătirile pentru a face faţă furtunii tropicale. În funcţie de intensitatea cu care uraganul va lovi America şi de problemele în evacuarea populaţiei, McCain a luat în calcul inclusiv suspendarea Convenţiei, căci „un eveniment festiv ar fi nepotrivit” în această situaţie.