Rusia a anunţat joi că a sistat complet gazul livrat vecinei sale Ucraina, din cauza unei dispute contractuale, dar a dat asigurări statelor europene, îngrijorate de posibile perturbări ale propriilor aprovizionări, că fluxul de gaz destinat lor este menţinut la nivelul normal. Oficialii români au declarat că ţara noastră nu va fi afectată de măsură.
Statele din Uniunea Europeană, care primesc prin conductele din Ucraina circa o cincime din gazul importat, vor să evite o repetare a situaţiei similare din ianuarie 2006, când Moscova a sistat livrările de gaz pentru Ucraina, ceea ce a determinat temporar perturbări şi în aprovizionarea Europei, informează Reuters, citat de NewsIn.
Moscova şi Kievul susţin că îşi vor onora obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte asigurarea gazului pentru clienţii europeni. Analiştii spun, pe de altă parte, că Europa are rezerve suficiente pentru a se descurca fără gazul din Rusia timp de câteva zile, dar nu şi o perioadă care ar dura câteva săptămâni.
Compania energetică de stat a Ucrainei, Naftogaz, a anunţat joi că se confruntă deja cu o scădere a presiunii în sistemul său de conducte, după ce Rusia a sistat livările de gaz, şi a spus că va începe automat să pompeze gaz din rezerve.
Sistemul de conducte ce traversează Ucraina transportă circa o cincime din gazul importat de UE, care reprezintă o sursă majoră de venituri în valută pentru Gazprom, cea mai mare companie rusă, care deţine monopolul exporturilor de gaz ale ţării. O nouă întrupere a alimentării cu gaz ar putea dăuna reputaţiei de furnizor de încredere pe care încearcă să şi-o construiască Rusia, dar în acelaşi timp ar putea afecta şi mai mult economia ucraineană, care oricum resimte din plin efectele crizei mondiale.
Rusia susţine că sistarea livrărilor de gaz pentru Ucraina nu se aplică şi pentru volumele destinate Europei, dar ar putea fi resimţit un efect, dacă se produce o scădere a presiunii în conductele de tranzit sau dacă Kievul blochează fluxul de gaz destinat Europei ca tactică de a negocia condiţii mai favorabile pentru sine.Companiile E.ON şi BASF din Germania şi ENI din Italia sunt cei mai mari clienţi europeni ai Gazprom.
Ţările din estul şi centrul Europei nu vor resimţi probabil niciun fel de perturbare, în primul rând pentru că sunt mai apropiate de Ucraina. În ceea ce priveşte România, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat marţi pentru NewsIn că ţara noastră nu va fi afectată în cazul în care Gazprom ar întrerupe livrarea gazelor naturale către Ucraina de la 1 ianuarie 2009, pentru că are o cantitate suficientă de gaze înmagazinate. "Consumul de gaze în România, în perioada sărbătorilor, este oricum mai redus. Şi avem gaze înmagazinate", a explicat directorul general al transportatorului naţional de gaze, Ioan Rusu.