Locale Altele
Duminica, 16 Iunie 2024
Dum, 16 Iun 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Italienii îi plătesc pe imigranţi ca să plece
Gândul  - Duminica, 30 Noiembrie 2008

Un orăşel din Italia a preluat modelul aplicat de ceva ani de francezi în privinţa anumitor imigranţi: îi plătesc ca să plece.
 
Autorităţile locale din Spresiano (circa 12.000 de locuitori) de lângă Treviso, în regiunea Veneto, au iniţiat o măsură prin care oferă tuturor familiilor imigranţilor rămaşi fără slujbe un „stimulent” de 2.000 de euro pentru a părăsi teritoriul localităţii, relatează Agerpres.

Manola Spolverato, unul dintre membrii consiliului localităţii unde majoritatea aparţine Ligii Nordului, a explicat că iniţiativa încearcă să facă faţă realităţii provocate de criza economică şi bilanţului financiar tot mai dezechilibrat al administraţiei, relatează La Stampa.

„Suntem dispuşi să dăm 2.000 de euro fiecărei familii de imigranţi, numai să se ducă să locuiască în altă parte, pentru că aşa ne-ar costa mai puţin decât să le plătim contribuţiile sociale. Nu e normal ca administraţia noastră să fie pusă în situaţia de a-i ţine pe cheltuiala sa pe imigranţii care, deşi şi-au pierdut locul de muncă, continuă să aibă valabil permisul de şedere”, a spus consilierul Spolverato, responsabil cu problemele sociale ale localităţii.

Există însă şi oficiali care critică măsura. „Mulţi imigranţi au venit în Italia pentru a se angaja pentru unele munci pe care italienii nu le mai prestează. Acum criza duce la măsuri care, dincolo de bunul simţ, se dovedesc şi foarte periculoase, pentru că se face loc ideii că oamenii aceştia sunt muncitori de rezervă, care pot fi utilizaţi când este nevoie de ei şi aruncaţi când nu mai sunt necesari”, a declarat Franco Lorenzon, secretarul federaţiei sindicale Cisl din Treviso.

Însă autorităţile regionale sunt de acord cu măsura din Spresiano. Franco Manzato, vicepreşedintele regiunii Veneto, a spus că iniţiativa este binevenită în condiţiile în care localităţile din întreaga regiune sunt aproape de colapsul financiar, nemaifăcând faţă cheltuielilor sociale pentru „sutele şi miile de imigranţi rămaşi fără locuri de muncă”.

Modelul a fost iniţial aplicat de autorităţile franceze în privinţa romilor aflaţi în taberele de imigranţi de pe teritoriul Franţei. Romii primeau în jur de 2000 de euro pentru a se întoarce în România sau promisiunea că vor fi ajutaţi să-şi deschidă o mică afacere când se vor întoarce. Nici una nu pare să fi avut efect: romii care au fost plătiţi să plece au declarat că se vor întoarce în Franţa cu prima ocazie, în timp ce aceia ajutaţi, de pildă, să-şi deschidă o mică fermă, au mâncat vitele şi porcii luaţi pe bani francezi.

Tags: imigranti  italia  plata  
3501 vizite
Distribuie pe