Locale Altele
Luni, 26 Februarie 2024
Luni, 26 Feb 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bancherii, îndemnaţi să muncească acasă, ca să scape de bătaie
Gândul  - Vineri, 27 Martie 2009

Poliţia îi îndeamnă pe bancherii din Regatul Unit (UK) să nu mai poarte costume, nici serviete pe care să se poată citi logoul băncii şi, cel mai sigur, să lucreze de acasă!

Fără aceste măsuri de prevedere, riscurile pentru viaţa lor sunt tot mai mari, pe măsură ce se apropie summitul primelor 20 de economii ale lumii, programat pentru 2 aprilie, la Londra, când mii de anarhişti furioşi pe  bancheri vor să invadeze capitala britanică.

În ciuda sfatului poliţiei, citat de The Times, „pisicile grase” din fruntea băncilor britanice nu mai pot să se bucure de linişte nici în „culcuşurile” lor luxoase, care valorează milioane de lire sterline.

Locuinţele lor au ajuns să fie localizate prin Google Earth şi vandalizate, încât bancherii se văd nevoiţi să aloce o bună parte din bonusurile grase încasate pentru a-şi plăti agenţi de pază.

Miercuri dimineaţă, câteva ferestre ale casei din Edinburgh (evaluată la trei milioane lire) a fostului director al Royal Bank of Scotland (RBS), Sir Fred Goodwin, au fost sparte, alături de geamurile Mercedesului S600, evaluat la 100.000 lire. Fostul bancher nu se afla acasă în momentul atacului, poliţia fiind alertată de sistemul de alarmă.

Atacul s-a produs la pe la 4:30 dimineaţa şi a fost revendicat printr-un mesaj trimis mai multor redacţii de la o adresa de e-mail intitulată „bankbossesarecriminals@mail.com”, nume ce s-ar traduce prin „şefiibăncilorsuntcriminali”. De la aceeaşi adresă, mass-media britanice au fost avertizate că, la 2 aprilie, mii de manifestanţi vor să ia cu asalt Banca Angliei şi alte instituţii financiare din City of London. Protestatarii se declară „furioşi că bogaţii îşi plătesc sume uriaşe de bani şi trăiesc în lux, în timp ce oamenii obişnuiţi sunt concediaţi şi rămân fără case”.

Insolenţa domnului „Câştig bun”

Sir Fred Goodwin, al cărui nume s-ar traduce drept „Câştig bun”, a condus RBS către faliment până în toamna anului trecut, când Guvernul britanic a devenit principalul ei acţionar. Banca a înregistrat pierderi de 24,1 miliarde lire în 2008 şi a avut nevoie de o recapitalizare de 20 miliarde lire, bani oferiţi din taxele prelevate cetăţenilor din UK. Statul britanic deţine acum 70% din capital, dar trebuie să mai investească încă 25,5 miliarde lire pentru a asigura supravieţuirea RBS.

Pentru modul „performant” în care a condus banca, Goodwin s-a retras de la conducerea băncii cu o pensie anuală de 700.000 lire. În ciuda cuvintelor grele auzite în Parlamentul britanic referitoare la gestul său (calificat ca obscen, grotesc, nejustificat, inacceptabil), fostul bancher nu a acceptat reducerea pensiei.

„Cultura lăcomiei”, criticată de Gordon Brown

La scurt timp după incidentul de la Edinburgh, premierul Gordon Brown, aflat la New York, i-a îndemnat pe bancheri „să cureţe sistemul”, avertizându-i că nu mai poate exista o întoarcere la „cultura lăcomiei” care a precedat, vreme de decenii, actuala criză.

Nu se ştie dacă bancherii au înţeles avertismentul, dar asemenea directorilor AIG din SUA, ei au început să ia propria securitate şi a angajaţilor mult mai în serios, notează The Times.

Şi Terry Freedman, un broker din City care a fost arestat pentru o fraudă de 40 milioane lire, şi-a văzut casa din Essex mânjită cu vopsea.

În Franţa, „bogaţii” au parte de tratamente care îi sperie pe toţi oamenii de afaceri din lume. Angajaţii ameninţaţi de concedieri îşi sechestrează patronii şi directorii, cum a fost cazul lui Serge Fouchner, de la Sony,  ţinut în captivitate pentru cinci zile de sindicalişti în Pontonx-sur-l’Adour (sud-vestul Franţei).

Tags: bancheri  amenintati  bataie  
3703 vizite
Distribuie pe