Locale Altele
Duminica, 3 Decembrie 2023
Dum, 3 Dec 2023
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Don Băsescu: Dacă aveţi probleme aici, veniţi acasă! „Spaniolii“: Da, da, aşteaptă-ne...
Gândul  - Duminica, 5 Octombrie 2008

Traian Băsescu s-a dus în acest week-end în Spania, cu scopul declarat de a le cere românilor din diaspora să fie uniţi.
 
Evenimentele la care a participat au părut însă mai degrabă acţiuni electorale pentru PD-L decât demersuri ale unui şef de stat. La început, preşedintele a participat la o slujbă oficiată într-o biserică adventistă românească unde a primit în dar, de la pastor, o Biblie. Gazda i-a dedicat lui Băsescu şi un citat dintr-un verset: „Să trăiţi veşnic!“.

Băsescu a replicat cu un citat din el însuşi: „Să trăiţi bine!“, după care a râs în stilu-i inconfundabil. A urmat mitingul românilor din diaspora, care a avut loc în oraşul unde s-a născut Cervantes, Alcala de Henares, lângă Madrid.

„Comitetul” de întâmpinare - câteva mii de români plecaţi în străinătate, mulţi dintre ei purtând fulare şi agitând steaguri cu însemne ale PD-L. Faptul nu e surprinzător, având în vedere că mitingul a fost organizat de reprezentanţi ai organizaţiei PD-L locale. Înainte de discursuri, la difuzoare s-a pus imnul electoral al PD-L „Omul bun şi pomul copt“.

Şeful statului a fost salutat la sosire de mulţime, unul dintre români oferindu-i plin de entuziasm lui Băsescu, un fular portocaliu inscripţionat PD-L. De pe scenă, Băsescu a făcut o chemare: „România nu este o ţară care a intrat în recesiune, dar nici nu-şi poate permite mai mult decât îi permite propria dezvoltare (...) Foarte mulţi dintre dumneavoastră veţi constata că în trei ani va fi mai avantajos să munciţi acasă decât aici (...) V-o spun, fără să vă chem, dacă aveţi probleme aici, veniţi acasă, pentru că, cu siguranţă, veţi găsi un loc de muncă decent plătit în raport cu salariile din România“. În mulţime au apărut brusc vociferări şi râsete: „Da, da, aşteaptă-ne!”

Imperturbabil, Băsescu le-a cerut apoi „spaniolilor” să-şi trimită copiii să studieze la universităţile din România, uitând parcă faptul că în urmă cu câteva luni criticase faptul că niciuna dintre instituţiile de învăţământ superior româneşti nu se află printre primele 500 din lume.

Nas în nas cu „Petre”

În cea de-a doua zi în Spania, duminică, Băsescu a primit la primăria Alcala de Henares, distincţia „Oaspete Ilustru“. Băsescu a participat apoi la o slujbă oficiată într-o biserică ortodoxă din Alcala de Henares, unde au fost prezente câteva sute de români. Băsescu le-a spus şi acestora, că sunt aşteptaţi acasă peste trei ani, când salariile vor fi atractive. El le-a recomandat românilor să fie uniţi, pentru a-şi reprezenta cât mai bine interesele în faţa autorităţilor locale, regionale şi europene. Mai târziu, la Forumul comunităţilor româneşti din diaspora, Băsescu a reluat ideea necesităţii ca românii din diaspora să fie uniţi.

Pentru a da forţă argumentelor sale, el a dat exemplul minorităţii maghiare din România. I-a lăudat pe maghiari pentru că sunt uniţi şi pentru c-au fost în permanenţă la guvernare. După laude au venit nervii. „S-a găsit un trust media care să politizeze evenimentul“, a obser­vat Băsescu. Fără a face nominalizări, preşedintele a acu­­zat „trustul” că a practicat o politizare nepermisă a eve­nimentului, prin care i-a jignit pe participanţi şi pe cei care au susţinut financiar acest demers.

Unii dintre cei prezenţi la forum i s-au plâns lui Băsescu de prestaţia unora dintre consulii români, susţinând că unii dintre aceştia nu ştiu nici măcar o limbă străină. Drept răspuns, preşedintele a criticat guvernul şi a promis că, după alegerile din acest an, se va face „curăţenie radicală” în rândul consulilor.

Potrivit lui Băsescu, guvernul dovedeşte un apetit pentru a trimite la ambasadele României consuli incompetenţi: „Marea problemă pe care o avem este în zona consulatelor, unde nefiind nevoie să se treacă prin filtrul Parlamentului şi prin semnătura preşedintelui am observat un apetit al guvernului de a trimite clienţi politici“. Înainte ca şeful statului să plece de la forum, la eveniment a sosit şi Petre Roman, recte „Petre”, căruia pe vremuri Traian Băsescu îi spunea că este „cel mai bun” şi care astăzi se bate şi el, dar din partea PNL, să cucerească inimile românilor plecaţi în străinătate.

Corespondenţă din Spania de la Cristian Fierbinţeanu, Mediafax

Traian îl consideră „impostor“ pe liberalul Petre

Traian Băsescu a aşteptat până la întoarcerea acasă, pentru a-şi vărsa năduful pe Petre Roman. Într-o declaraţie făcută pe Aeroportul Henry Coandă, şeful statului a criticat Guvernul şi Parlamentul care nu alocă fonduri suficiente pentru românii din străinătate şi nu se implică în rezolvarea problemelor lor.

Băsescu s-a supărat şi pe cei care au interpretat vizita sa la Madrid ca pe una electorală, deşi a recunoscut că, la mitinguri, au fost afişate bannerele unui partid. Deşi afişele aparţineau PD-L, preşedintele nu a pronunţat nici un nume. A vorbit la modul general, aşa cum a făcut-o şi referindu-se şi la fostul său şef de partid, Petre Roman: „Eu nu spun că acolo nu au fost partide sau organizaţii care, în mod neinspirat, au afişat însemnele înregistrate ale vreunui partid sau că n-au fost partide care şi-au afişat însemnele culturale manifestate prin fluierături sau huiduieli (sic!). Sau n-au fost impostori care, în calitate de candidaţi pentru românii din diaspora, s-au prezentat sub titlul de înalţi reprezentanţi ai Guvernului pentru românii din străinătate”.

Aceasta este titulatura obţinută recent de Roman, după ce a devenit candidatul PNL pentru românii din Europa şi America de Nord.

Tags: basescu  spania  romani  
4089 vizite
Distribuie pe