Locale Altele
Miercuri, 17 Aprilie 2024
Mie, 17 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ramona Bădescu, diva de la Primăria Romei
Evenimentul Zilei  - Duminica, 2 Noiembrie 2008
Olteanca a gustat succesul artistic în Italia, însă, mai nou, vrea să se remarce şi în politică. Acum e consilier special al primarului Gianni Alemanno.
 
Plecată din România la începutul anilor ’90, Ramona Bădescu a reuşit să-şi facă un nume în lumea showbizului italian. Decizia unei vedete de a părăsi ţara natală tocmai în momentul în care începea să simtă gustul succesului a fost privită la momentul respectiv cu scepticism de opinia publică, deoarece afirmarea unui român în străină tate părea ceva cel puţin utopic.

În primii ani de după Revoluţie, când nici nu ne gândeam că artiştii români pot depaşi graniţele ţării şi să mai aibă şi succes, pe deasupra (vezi cazul „O-zone“), Ramona şi-a făcut bagajele şi s-a mutat definitiv în Peninsulă, cu gândul de a o cuceri. Încrezătoare în forţele proprii după ce câştigase în România premii la festivaluri muzicale, precum Mamaia sau Steaua fără nume, artista născută la Craiova s-a impus repede printre italieni, care au adoptat-o fără rezerve. Viaţa sa personală a suscitat la fel de mult interes ca şi cariera artistică. A fost măritată cu un avocat italian de viţă nobilă, Alessandro di Fornaro, iar după divorţul de acesta a fost logodită cu omul de afaceri Ricardo Piccionetti.

„Romii cu ale lor, noi, românii, cu ale noastre“


După ce s-a impus pe scena artistică italiană, Ramona a decis să-şi schimbe priorităţile şi să intre în politică, un domeniu în care calităţile fizice şi talentul artistic nu mai sunt de-ajuns. Arsenalul cu care trebuie să lupte acum s-a mărit, adversarii mai puternici, iar provocările - mult mai dificile.

Ramona Bădescu ocupă în prezent funcţia de consilier special al primarului Romei, Gianni Alemanno. Momentul pe care Ramona şi l-a ales pentru a intra în politică nu a fost unul dintre cele mai favorabile. Este nevoită să se lupte cu prejudecăţile italienilor faţă de români, una dintre cele mai mari comunităţi de străini din Peninsulă, din cauza celor câteva incidente în care au fost implicaţi conaţionali. „Romii cu ale lor, noi, românii, cu ale noastre“. Este o parte din discursul pe care Ramona Bădescu încearcă să-l imprime presei din Italia.
 
Stereotipuri periculoase

„Este foarte ciudat: poate şi prin mediatizarea greşită a unor infracţiuni comise de români, prin jurnalele de ştiri, s-a creat dintr-un caz un stereotip, o imagine greşită. Dacă vorbeşti cu oameni normali pe stradă, mai toţi îţi vor spune: Eu n-am nimic cu românii. Chiar am în casă nişte români fără de care n-aş putea să trăiesc. Pentru că românii reprezintă o resursă importantă a Italiei, prin femeile care cresc copiii italienilor, femeile care ajută ca infirmiere, oamenii de pe şantiere, dar şi prin oameni de cultură de aici. Vezi însă, de multe ori, un inginer care este nevoit să lucreze aici ca zugrav. Vezi că, într-un restaurant, o româncă este plătită mai puţin şi lucrează mai mult decât o italiancă. Există încă această barieră a ignoranţei, a prejudecăţilor, a diversităţii. Aceasta creează distanţă între italian şi român, între italian şi marocan, italian şi albanez“, explică Ramona.
Tags: ramona badescu  consilier  primarie  roma  
2770 vizite
Distribuie pe