Locale Altele
Duminica, 22 Mai 2022
Dum, 22 Mai 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Revolte urbane în Grecia
Gândul  - Luni, 8 Decembrie 2008

Împuşcarea mortală a unui tânăr de 15 ani din Atena, de către un echipaj de poliţie, a aruncat marile oraşe ale Greciei într-un val de violenţe anarhiste, similare cu cele din Franţa anului 2005, respectiv Ungaria anului 2006.
 
În noaptea de sâmbătă spre duminică şi în cursul zilei de ieri, sedii de bănci, magazine de îmbrăcăminte, supermarketuri şi clădiri guvernamentale au devenit ţinta pietrelor şi a proiectilelor incendiare, pe lângă deja „clasicele” incendieri de autovehicule şi pubele.

Nu există o singură grupare care să-şi revendice acţiunile – deşi protestatarii fac parte din mai multe formaţiuni de extrema stângă şi asociaţii pentru apărarea drepturilor omului – şi niciun „program” anunţat . Simpla furie necontrolată împotriva forţelor de ordine a constituit elementul declanşator al tulburărilor, care aveau să ia o turnură „anticapitalistă”, întâlnită adesea în rândul mediilor studenţeşti din Grecia.

Sâmbătă seara, maşina unui echipaj de poliţie care patrula prin cartierul atenian Exarhia (aflat în apropiere marilor universităţi) a fost atacat cu pietre de un grup de circa 30 tineri. Un poliţist a coborât din vehicul şi a deschis focul, rănind un adolescent de 15 ani, care avea să moară la spital.

Zeci de incidente în centrele urbane

Vestea s-a răspândit în toate centrele universitare ale ţării, astfel că mii de studenţi au ieşit pe străzi. În Atena, studenţii au trecut la „ocuparea universităţilor”, iar pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor la peste 20 de magazine şi mai multe sucursale bancare. În Salonic, peste 2.000 de manifestanţi s-au adunat pe bulevardul Egnatia, atacând cu sticle incendiare cel puţin zece sedii de bănci, între care ale National Bank of Greece (cea mai veche bancă comercială din acestă ţară) şi Emporiki Bank. Vitrinele mai multor magazine luxoase care de-abia se redecoraseră pentru Sărbători au fost făcute ţăndări şi proiectilele manifestanţilor s-au îndreptat către clădiri care simbolizează autoritatea statului – Ministerul pentru Tracia-Macedonia din Salonic şi un sediu de poliţie din Heraklion (Insula Creta). În Patras, un poliţist a fost rănit în confruntările cu manifestanţii.

„Ucigaşi în uniformă”

Sintagma „ucigaşi în uniformă” s-a auzit toată noaptea, în Atena, iar singura revendicare desprinsă din strigătele protestatarilor era legată de pedepsirea poliţiştilor, lucru promis, ieri dimineaţă, de premierul Costas Caramanlis. El a spus că „nu va exista niciun fel de indulgenţă” în sancţionarea celor vinovaţi şi a descris moartea tânărului ca o „atingere adusă statului de drept”. Ieri seară, poliţistul care a deschis focul a fost arestat pentru omor, iar colegul său – pentru complicitate.

Autorităţile au declarat că, din 1985, niciun minor nu a mai fost ucis de poliţişti, dar şi că luptele de stradă par să fie cele mai violente din 1991 încoace. Ministrul de Interne a vrut să-şi dea demisia după prima noapte de tulburări, dar premierul a refuzat să accepte acest lucru, cel puţin până la calmarea situaţiei.

Facultatea de Drept şi Politehnica din Atena – sedii ale „rebeliunii”

După o noapte şi o zi de confruntări, sediul Facultăţii de Drept şi al Politehnicii din Atena rămâneau, aseară, în mâinile manifestanţilor. De acolo, studenţii aruncau cu sticle incendiare în direcţia forţelor de ordine, care ripostau cu gaze lacrimogene. Mai multe magazine şi bănci au fost atacate, şi trei poliţişti – răniţi, în centul Atenei, înaintea a ceea ce părea încă o noapte de confruntări, şi mai violente decât în seara precedentă. Sute de tineri continuau să se afle pe străzi şi în Salonic şi în Patras.

Tags: grecia  revolte  studenti  
2477 vizite
Distribuie pe