Locale Altele
Duminica, 25 Octombrie 2020
Dum, 25 Oct 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Avem pandemie de gripă porcină
Gândul  - Vineri, 12 Iunie 2009

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, ieri, declanşarea nivelului 6, de alertă maximă, în cazul epidemiei de gripă A H1N1, ceea ce înseamnă apariţia primei pandemii a secolului XXI.

„Virusul nu poate fi oprit”, a subliniat directoarea OMS, Margaret Chan. Virusul, de tip nou, se transmite de la om la om, a declarat ea, subliniind totuşi că pandemia este „moderată”.

În timp ce boala afectează în prezent aproximativ 28.000 de persoane în lume, organizaţia menţine din 29 aprilie nivelul 5 de alertă, ceea ce înseamnă că pandemia este „iminentă”.

Nivelul 6 de alertă se activează atunci când sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome. Anunţarea pandemiei nu înseamnă însă că va creşte rapid numărul de cazuri sau că virusul devine mai virulent - precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Populaţia trebuie să respecte măsurile de prevenţie

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat aseară, după anunţarea de către OMS a epidemiei de gripă porcină, că aceasta înseamnă cazuri noi şi posibil mai severe. Totodată, ministrul linişteşte populaţia, precizând că România nu se află în această situaţie, întrucât transmiterea nu se face în comunitate.

Demnitarul a spus că, în România, vor fi monitorizate atent focarele de infecţie, urmând să fie intensificată comunicarea cu organismele internaţionale, în special cu OMS. „Viaţa trebuie să decurgă normal, dar măsurile sunt prioritare. Populaţia trebuie să respecte strict măsurile de prevenţie”, a adăugat ministrul Bazac. În plus, OMS nu recomandă închiderea graniţelor, însă trebuie respectate măsurile care se iau la intrarea şi ieşirea din ţară. Totuşi, „tusea seacă, secreţiile nazale apoase sau febra de peste 38 de grade Celsius sunt posibile semne ale bolii. Atunci când apar, trebuie să ne prezentăm la medic”, a atenţionat ministrul.

În ţara noastră, au fost confirmate, până în prezent, 11 cazuri de gripă porcină, dintre care doar două mai sunt spitalizate.

28.000 de infectări cu virusul AH1N1

Potrivit informaţiilor de pe site-ul OMS, până miercuri, 10 iunie, 74 de ţări din lume raportaseră un număr de 27.737 infectări cu virusul A H1N1, din care 141 mortale. Experţii citaţi de Washington Post consideră totuşi că numărul real al celor infectaţi este mult mai mare.

OMS şi-a reunit ieri comitetul de urgenţă pe tema gripei porcine, însă înainte de a decide ridicarea nivelului de alertă, organizaţia internaţională aşteaptă să aibă dovezi ştiinţifice „incontestabile” ale propagării virusului la nivel local într-o altă regiune în afara continentului american.

OMS a ezitat timp de mai multe săptămâni să declare pandemie, din cauza temerilor de a induce panică, dar şi fiindcă virulenţa H1N1 nu este atât de mare – în general, cei care au contactat virusul s-au recuperat deplin şi rapid.

Tags: pandemie  gripa  porcina  
1306 vizite
Distribuie pe