Locale Altele
Luni, 21 Septembrie 2020
Luni, 21 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bill Clinton a salvat ziaristele deţinute în Coreea de Nord
Gândul  - Miercuri, 5 August 2009

O vizită de câteva ore la Phenian, un dineu cu liderul nord-coreean Kim Jong-il şi o discuţie cu acesta i-au fost suficiente celui considerat „cel mai iubit fost preşedinte al SUA aflat încă în viaţă”, Bill Clinton, pentru a reîncepe dialogul între cele două ţări, îngheţat de peste un deceniu.

Mai mult, el a obţinut eliberarea a două jurnaliste americane, condamnate la 12 ani de muncă silnică, după capturarea (la 17 martie) pentru trecere frauduloasă a frontierei.

Soţul actualului secretar de stat, Hillary Clinton, deschide calea unor negocieri la trei luni după ce Coreea de Nord a efectuat un al doilea test nuclear şi numeroase teste cu rachete capabile să ajungă până în Hawaii sau California. Aşadar, o vizită „din considerente umanitare” (repatrierea jurnalistelor) a fost prilejul adecvat ca ambele părţi să reia dialogul fără să dea impresia că a „cedat” ceva celeilalte.

Presa de la Phenian a prezentat vizita lui Clinton drept una oficială, în cadrul căreia fostul preşedinte ar fi exprimat „sincere regrete pentru actele ostile ale celor două jurnaliste americane”. Pentru publicul nord-coreean, aceasta este singura versiune asupra vizitei, iar izolatul lider nord-coreean a căpătat o aură de legitimitate.

Între timp, mass-media internaţionale au preluat dezminţirile purtătorului de cuvânt al lui Bill Clinton şi ale Casei Albe. Din perspectiva americană, nu s-au prezentat scuze, nici nu a existat vreo însărcinare oficială din partea preşedintelui Obama.

Kim Jong-il „l-a ales“ pe Clinton

Deşi nu s-a lăsat impresionat de demersurile oficiale ale lui Hillary Clinton pentru a dezgheţa negocierile în şase (Coreea de Sud şi de Nord, China, Japonia, SUA, Rusia), liderul de la Phenian s-a arătat curtenitor faţă de soţul ei. Acum două săptămâni, ministrul de Externe nord-coreean o lua peste picior pe dna Clinton, după ce ea criticase testele nucleare. Oficialul a spus că „uneori arată precum o şcolăriţă, alteori ca o pensionară ieşită la cumpărături”.

Practic, Kim Jong-il „l-a ales” pe Bill Clinton dintr-o listă de potenţiali emisari pe care Departamentul de Stat îi pregătea de mai multe luni. Între aceştia se numărau fostul preşedinte Al Gore (cofondator al Current TV, la care lucrau jurnalistele) şi senatorul democrat de New Mexico, Bill Richardson.

Niciunul nu ar fi avut o misiune oficială, ci „strict umanitară”, şi preşedintele Obama nici măcar nu ar fi discutat cu Bill Clinton despre vizită. Totuşi, deplasarea lui la Phenian se înscrie între obiectivele Casei Albe de reluare a negocierilor bilaterale, blocate vreme de opt ani de George W. Bush.

Presiune indirectă asupra Teheranului

Ajungerea la un acord cu Phenianul este vitală pentru Washington, în condiţiile în care şansele ca regimul de la Teheran să înceteze îmbogăţirea uraniului sunt tot mai mici. Recent, „surse din servicii secrete occidentale” au anunţat că iranienii îşi pot construi o bombă atomică într-un an şi că numai acordul ayatolahului Ali Khamenei ar mai fi necesar în această direcţie.

Tags: clinton  ziariste  coreea nord  
1221 vizite
Distribuie pe