Locale Altele
Sambata, 31 Octombrie 2020
Sam, 31 Oct 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Măcel într-o bază militară americană
Evenimentul Zilei  - Vineri, 6 Noiembrie 2009
13 oameni au fost ucişi şi de 30 răniţi într-un atac armat la baza militară din Fort Hood, Texas, cea mai mare bază americană din lume. Autorul atacului, un psihiatru militar, este în spital, în stare stabilă, după ce a fost rănit într-un schimb de focuri cu forţele de ordine.

Iniţial bilanţul victimelor era de 12 morţi şi 31 de răniţi. Comandantul bazei de la Fort Hood, generalul-locotenent Bob Cone, a anunţat iniţial că sunt mai mulţi atacatori şi că psihiatrul militar, Nidal Malik Hassan, a murit în timpul atacului. Alţi doi suspecţi sunt interogaţi, dar reprezentanţii armatei spun că doar medicul a fost implicat în atac.

Motivul atacului este deocamdată necunoscut. Autorităţile exclud varianta unui complot terorist. Zece dintre cele 12 victime sunt militari, iar celelalte două civili implicaţi în incident. Printre cei 31 de răniţi se află şi o femeie, ofiţer de poliţie, internată în spital, în stare stabilă, a declarat Cone.

Atacul a avut loc la un centru medical din interiorul bazei, unde soldaţii fac ultimele controale înainte de a pleca în misiune. Generalul-locotenent Bob Cone a dezvăluit că Nidal Malik Hassan a intrat în centrul medical cu două arme şi a deschis focul asupra persoanelor prezente în clădire. Forţele de ordine, agenţi ai poliţiei, membri ai armatei şi agenţi FBI, au reacţionat repede pentru a-l anihila pe atacator, a explicat Cone.

"Oricât de groaznic a fost, ar fi putut fi mai rău", a spus comandantul bazei Fort Hood, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la câteva ore după incident. Generalul-locotenent anunţase, cu doar câteva ore înainte, închiderea şi securizarea bazei militare, dar a anulat ordinul.

Atacatorul, un psihiatru militar

Potrivit CNN, atacatorul este Nidal Malik Hassan, maior în cadrul armatei SUA, în vârstă de 39 de ani. El lucra ca psihiatru la centrul de recuperare de la Fort Hood şi urma să fie trimis în Irak, pentru a efectua o misiune.

S-a născut în Statele Unite din părinţi palestinieni, care au emigrat dintr-un orăşel de lângă Ierusalim. A
crescut în Virginia şi ca o ironie a sorţii a terminat facultatea chiar la Universitatea Virginia Tech, acum doi ani teatrul celui mai sângeros atac din istoria Statelor Unite soldat cu 32 de morţi.

"Este victima hărţuirii colegilor, din cauza originii sale din Orientul Mijociu. Vroia să plece din armată", susţine vărul atacatorului, Nader Hasan.

"A angajat un avocat militar pentru a încerca să rezolve problema. Era pregătit să restituie statului banii

pentru a putea părăsi armata, dar ajunsese la capătul puterilor", a declarat Hasan pentru postul de televiziune Fox News. Nader Hasan a negat că vărului său i-ar fi fost frică să fie trimis în Irak şi a mai spus că acesta nu a avut niciodată tendinţe violente. "Nu era genul de persoană care să frecventeze un poligon de tir, nu avea acest fel de obiceiuri".

A strigat "Dumnezeu e mare" în arabă

Autorul atacului în care au murit 13 persoane şi alte 30 au fost rănite a strigat "Allah Akbar" (Dumnezeu este mare, limba arabă n.r.) când a deschis focul asupra colegilor săi de la baza militară din Texas, potrivit AFP; care citează NBC.

Comandantul Robert Cone a declarat că "există mărturii ale soldaţilor de aici care confirmă" că Hassan ar fi strigat asta.

Obama condamnă atacul

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Washington, preşedintele Barack Obama şi-a exprimat condoleanţele pentru victimele atacului şi a dat asigurări că autorităţile lucrează pentru a elucida motivul atacului.

"Este îndeajuns de greu când pierdem soldaţi peste hotare, dar este îngrozitor când aceştia sunt victime ale unui atac armat dintr-o bază militară de pe teritoriul SUA", a spus Obama.

Congresul Statelor Unite ale Americii şi-a început şedinţa care a avut loc după atac cu un moment de reculegere, în memoria victimelor de la Fort Hood.

Baza militară Fort Hood, ca un mic oraş

Situată la aproape 100 de kilometri de oraşul Austin, Fort Hood este cea mai mare bază militară americană din lume, adăpostind circa 40.000 de soldaţi. În perimetrul bazei se află un centru de recuperare psihologică pentru militarii care se întorc sau urmează să plece pe front, în Afganistan sau Irak.

Aflată în inima Texasului, Fort Hood se întinde pe aproape 880 de kilometri pătraţi, cam cât are şi oraşul New York, scrie AFP.
Pe lângă soldaţi, aici lucrează şi mii de civili. Baza este descrisă de responsabilii militari drept extrem de sigură.

Tags: fort hood  texas  gun shots  
1507 vizite
Distribuie pe