Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Teroristul din Suedia, radicalizat de soţia născută în România
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 15 Decembrie 2010

După ce ieri au scris că nevasta atacatorului sinucigaş de la Stockholm era româncă, astăzi jurnaliştii britanci de la Daily Mail vin cu detalii şocante. Au descoperit-o pe bunica româncei care susţine că aceasta şi-ar fi îndemnat soţul să comită atentate.

Sâmbătă, capitala Suediei a cunoscut primul atac terorist. Doi oameni au fost răniţi după ce Taimour Abdulwahab Al-Abdaly, de origine irakiană, s-a aruncat în aer într-o zonă comercială foarte aglomerată din Stockholm.

La câteva zile de la atentat, Maria Nedelcovici, bunica Monei Thwany, susţine că aceasta a devenit o fanatică în 2001, în preajma atentatelor din 11 septembrie, şi l-a transformat pe soţul ei dintr-un DJ care bea bere într-un extremist.

"Mona l-a transformat pe soţul ei într-un extremist. Ea este singura vinovată. Mona putea să îl oprească, dar a refuzat. Ar fi trebuit să ştie mai bine", a declarat Nedelcovici, care locuieşte în sudul României.

Surse din Suedia, unde a crescut Al-Abdaly din 1992, au confirmat că acesta s-a schimbat dramatic după ce s-a stabilit în Luton, în 2001. Înainte să se mute în Marea Britanie, el bea bere, avea prietene şi a lucrat pentru scurt timp ca DJ la Hitz FM, un post de radio local din Suedia.

Prietenului din copilărie al lui Taimur e de părere că nu prezenţa celor 20.000 de musulmani a fost factorul care l-a determinat pe irakian să se stabilească în Luton, ci faptul că a găsit un curs care îi plăcea.

"Singurul scop al lui Taimour - în afară de a se distra - era să devină fizioterapeut. Nu îl interesa islamul înainte să se mute acolo. Dar ceva s-a schimbat cât a stat în Luton", a declarat Pelle Johansson.

Mona Thwany s-a născut la Bucureşti în 1982, dintr-o mamă româncă, Mihaela, şi un tată irakian, student pe vremea aceea la Arhitectură. A copilărit însă în Algeria, când tatăl său a lucrat acolo, şi a revenit radical transformată după o călătorie în Tunisia, chiar în preajma atentatelor de la 11 septembrie 2001, a povestit bunica femeii pentru Daily Mail.

Şi-au botezat fiul după Osama bin Laden

Dacă priveai din afară, Mona şi Taimur păreau o familie fericită. Aveau 3 copii Amira 4 ani, Aisha mai mică cu doi ani şi un fiu de numai 6 luni, Osama.

Mona ar fi devenit extremistă în urma unei excursii în Africa de Nord. La întoarcere l-ar fi prezentat pe soţul ei islamiştilor radicali. Bunica acesteia povesteşte că ea şi alte rude au avertizat-o că această convertire la islamul radical îi va distruge familia, dar ea a refuzat să îşi schimbe ideile.

În iunie acest an, ea şi soţul ei au vrut să îşi numească singurul fiu Osama, după numele lui Osama bin Laden. "Din toate numele din lume, Mona a trebuit să aleagă Osama", a declarat Nedelcovici.

Mona Thwany ar fi devenit adeptă a islamului radical în timpul unui pelerinaj în Tunisia, pe care l-a efectuat în 2000 împreună cu tatăl ei. "Mona a venit în România aproximativ în perioada atacurilor teroriste din 2001 din America. Insista să poarte văl şi să îşi acopere picioarele deşi era în mijlocul verii", mai povesteşte bunica acesteia pentru Daily Mail.

În aceeaşi perioadă, Mona a plecat în Marea Britanie pentru studii. A urmat un curs de jurnalism de un an, iar apoi psihologia. Pe Abdulwahab l-a cunoscut în Luton. Cei doi au făcut o nuntă islamică în Marea Britanie înainte de naşterea primului lor copil, Amira, în februarie 2006.

Mona Thwany nu a putut fi contactată de jurnaliştii de la Daily Mail pentru a comenta acuzaţiile bunicii sale.


4193 vizite
Distribuie pe