Locale Altele
Duminica, 21 Aprilie 2024
Dum, 21 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Osama Bin Laden a fost ucis
Realitatea, Antena3  - Luni, 2 Mai 2011

Liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis de forţele speciale SUA. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama.

Conform administraţiei americane, liderul reţelei teroriste a murit într-un schimb de focuri cu trupele americane în oraşul Abbottabad, la 150 kilometri de capitala Pakistanului, Islamabad.

Trupul său neînsufleţit se află în posesia administraţiei Statelor Unite.

Operaţiunea a fost organizată de către experţi în contra-terorism din Statele Unite şi Pakistan care au lucrat împreună în ultimii ani.

"Aceasta este o zi istorică pentru poporul american. Osama bin Laden este mort. Le mulţumim celor care au muncit pentru a obţine acest rezultat. Vom fi nemiloşi în apărarea cetăţenilor noştri. Săptămâna trecută, am decis că avem suficiente resurse pentru a acţiona, şi am autorizat o operaţiune pentru a-l captura şi aduce în faţa justiţiei pe Osama bin Laden. De mai bine de două decenii, bin Laden a fost liderul şi simbolul reţelei teroriste Al-Qaeda, şi a organizat atacuri atât împotriva noastră, cât şi împotriva prietenilor şi aliaţilor noştri. Moartea lui bin Laden reprezintă cel mai mare succes al naţiunii noastre în demersul de a învinge Al-Qaeda", a spus Barack Obama.

Totodată, preşedintele american a anunţat că niciun soldat american nu a fost rănit în operaţiune. Operaţiunea din Pakistan a fost desfăşurată de un comando al forţelor speciale americane şi a durat circa 40 de minute, relatează CNN.

Surse pakistaneze au afirmat că la faţa locului, în localitatea Abbotabad, au fost prezenţi, în timpul atacului, şi membri ai serviciilor de informaţii pakistaneze.

Reamintim că Osama bin Laden a organizat atacul terorist de la World Trade Center, din 11 septembrie 2001, iar Statele Unite l-au vânat în Afganistan şi Pakistan timp de zece ani.

Mii de americani, în faţa Casei Albe

Mii de oameni s-au adunat în faţa Casei Albe într-o manifestaţie de bucurie, la aflarea veştii că Osama Bin Laden a fost ucis. Liderii politici americani au comentat şi ei eliminarea celui mai căutat lider terorist din lume.

Fostul preşedinte George W. Bush, cel care s-a confruntat direct cu atacul terorist pus la cale de Bin Laden, i-a felicitat, printre primii, pe militarii care au îndeplinit misiunea eliminării acestuia. “Acest succes remarcabil reprezintă o victorie pentru America, pentru oamenii iubitori de pace din toată lumea şi pentru toţi cei care au pierdut persoane dragi la 11 septembrie 2001” a spus Bush.

Liderii mondiali, despre moartea lui Bin Laden

Un alt fost pre
şedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, a salutat şi el faptul că, după mai bine de zece ani, Bin Laden şi-a primit pedeapsa pentru crimele sale.“Este un moment de o importanţă profundă pentru toţi oamenii din lume care doresc să clădească un viitor comun de pace, libertate şi cooperare pentru copiii noştri”.

Premierul britanic David Cameron a reamintit că Osama purta răspunderea pentru unele din cele mai grave atentate din istoria omenirii. “Ştirea morţii lui Osama bin Laden va aduce o mare uşurare în întreaga lume. Este un mare succes că a fost găsit şi nu va mai fi în măsură să-şi continue campania mondială de teroare” a declarat premierul britanic.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, crede că moartea lui Bin Laden va aduce oarecare alinare celor ce şi-au pierdut rude sau prieteni la 11 septembrie, chiar dacă suferinţa lor nu va putea dispărea.

La 11 septembrie 2001, ne-am dat cuvântul de americani că nimic nu ne va opri până ce îl vom captura sau ucide pe Osama Bin Laden. Prin contribuţia a milioane de oameni, dintre care unii au făcut sacrificiuul suprem pentru ţară, ne-am ţinut de cuvânt” a spus şi Bloomberg.

Pe pieţele financiare, cursul dolarului a crescut după anunţul privind moartea lui Obama. Analiştii financiari spun că, o dată cu acesta, dispare o sursă de îngrijorare din Orientul Mijlociu, dar vestea nu va putea, totuşi, susţine dolarul pe termen lung.

9549 vizite
Distribuie pe