Locale Altele
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 23 Sept 2021
Ambasadorul ceh Ivo Zdarek, erou în iadul pakistanez
Evenimentul Zilei  - Luni, 22 Septembrie 2008
Ambasadorul ceh în Pakistan, Ivo Zdarek, a murit ca un erou sâmbătă seara, pe când încerca să evacueze persoanele rănite în atentatul de la Hotelul Marriot din Islamabad, relatează cotidianul praghez „Hospodarske Noviny“, preluat de AFP.

Numit ambasador la Islamabad după patru ani petrecuţi la reprezentanţa diplomatică a Cehiei din Vietnam, Ivo Zdarek - în vârstă de 47 de ani şi tatăl a doi copii - locuia la Marriott încă de la sosirea sa în Pakistan, acum o lună.

„Şi-a pierdut viaţa în momentul când încerca, în interiorul hotelului, să scoată răniţii din flăcări“, a dezvăluit publicaţiei citate jurnalistul pakistanez Hamid Mir. Ambasadorul ceh ar fi putut pleca imediat după explozie, dar a preferat ca, împreună cu prietena sa de origine vietnameză, să rămână în hotel pentru a ajuta la evacuarea răniţilor.

Atentatul de sâmbătă s-a produs în jurul orei locale 19.45. Cinci minute mai târziu, ambasadorul a răspuns la telefon şi a anunţat că este nevătămat, povesteş te adjunctul său, Jaroslav Kalfirt. Peste alte câteva minute însă, ambasadorul a sunat pentru a cere ajutor şi a solicitat să fie evacuat din hotel. Ultima conversaţie telefonică avută cu Ivo Zdarek a avut loc, potrivit lui Kalfirt, înainte de ora locală 20.00.

Atentat revendicat de o grupare islamistă

În afara lui Zdarek şi a prietenei sale, printre cele peste 60 de persoane care şi-au pierdut viaţa la Islamabad au mai fost identificaţi doi cetăţeni americani.

O grupare islamistă mai puţin cunoscută, „Fedainii Islamului’“, a revendicat ieri atentatul de la Islamabad. Corespondentul televiziunii Al-Arabiya la Islamabad a explicat că a primit pe mobil un SMS cu un număr de telefon la care a sunat. Aşa a dat peste un mesaj înregistrat în care atentatul era revendicat, în numele „Fedainilor Islamului“, de o persoană care vorbea limba engleză cu accent asiatic.

Un consilier al premierului pakistanez declarase că acesta şi preşedintele intenţionau să cineze la Marriott chiar în seara atentatului, însă informaţia a fost dezminţită de conducerea hotelului.
Tags: ivo zdarek  ambasador ceh  pakistan  
1758 vizite
Distribuie pe