Locale Altele
Sambata, 7 Decembrie 2019
Sam, 7 Dec 2019
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Etapa a V-a a Raliului Dakar se va desfășura la cea mai īnaltă altitudine
Veronica Hodas  - Joi, 7 Ianuarie 2016

Mani Gyenes a încheiat cu bine etapa a IV-a a Raliului Dakar după ce a parcurs 429 de km de probă specială desfășurată la 3.000 metri înălțime pe care a încheiat-o pe locul 27 cu 4h19min17sec la 13min față de câștigătorul probei, spaniolul Joan Barreda Bort.

Menționăm că la această etapă care s-a desfășurat pe pe traseul Jujuy-Jujuy o secțiune de traseu a ajuns și la 4.000 metri, iar concurenții nu au avut parte de asistență tehnică. În total s-au parcurs 629 km în Munții Anzi.

„Am avut multe porțiuni rapide astăzi și drepte, nu a fost nimic spectaculos. Când am ajuns însă la 4.000 de metri am simțit cât de rarefiat este aerul. Nu am forțat astăzi pentru că suntem într-o etapă maraton și trebuia sa menajez pneurile și pentru ziua de mâine. Acum suntem toți în Jujuy (Argentina) de unde vom porni mâine către Uyuni (Bolivia), echipele de asistență sunt deja acolo.
Și etapa a cincea este una în care vom concura la altitudini mari. Vom urca până aproape la 4.600 m altitudine în timpul probei speciale.”,
a declarat rider-ul sătmărean.

Dakar Rally Etapa 5 Jujuy (Argentina) - Uyuni (Bolivia) se desfășoară joi. Riderii vor avea de parcurs în total 642 km, proba speciala 327 km. Astăzi se va trece granița în Bolivia, iar la proba specială vor ajunge la o altitudine de 4.600 m - cel mai înalt punct atins vreodată în Dakar. 
Mani a pornit al 27-lea (acesta este în cele din urmă locul său în etapa 4) la ora României 13:54 (ora raliului 8:54).

După ce miercuri s-a concurat în prima parte a etapei maraton (fără asistență tehnica), toți concurenții au înoptat într-o cazarmă militară din Jujuy, iar azi dimineață, la ora Argentinei 4:54 (9:54 ora Romaniei), Mani a pornit din bivuacul de la Jujuy către startul probei.

Se pare că anul acesta cea mai mare provocare a Raliului Dakar o reprezintă altitudinea, iar astăzi se va ajunge la o altitudine de aproximativ 4.600 metri, ce mai înaltă altitudine atinsă în istoria raliului.

Medicul sportiv Mihaela Beldie Dobranici a declarat pentru www.redbull.com"In aceste trei zile petrecute la altitudine inalta si foarte inalta putem vorbi de o adaptare a organismului, durata este prea scurta pentru o aclimatizare. La aceste altitudini se modifica urmatorii factori: scade presiunea atmosferica, scade presiunea partiala a oxigenului, scade temperatura si umiditatea, radiatia solara este crescuta.

Factorul care influenteaza cel mai mult performanta si capacitatea de efort este diminuarea presiunii partiale a oxigenului. Presiunea partiala a O2 scade cu ¼ la 2.500 m si ½ la 5.000 m.

Scaderea presiunii partiale a oxigenului duce la o saturatie mult mai mica a oxigenului in sangele arterial. Aceasta saturatie mica de O2 are urmatoarele implicatii: scade capacitatea de efort in anduranta, scade capacitatea functionala a sistemului nervos central; creierul reactioneaza in mod sensibil la deficitul de O2 (hipoxie) - foarte usor poate sa apara lipotimia sau sincopa.

Sportivul pierde lichide din cauza aerului mult prea uscat si rece (apa din caile respiratorii trebuie umidificata si reincalzita).

Este intensificata degradarea glicogenului intramuscular - glicogenoliza accentuata de cresterea intensitatii exercitiului in astfel de conditii; astfel se intensifica metabolismul carbohidratilor (organismul transforma carbohidratii in glicogen muscular).

Este absolut necesar aportul compensator de lichide si electroliti; cresterea aportului de carbohidrati."

Sportivul sătmărean a declarant pentru aceeși sursă „A fost destul de frig pe speciala de astazi (6 ianuarie), insa am avut un ritm destul de bun, iar cand am ajuns la 4.000 de metri chiar s-a simtit ca nu mai este aer. Acum urmeaza inca doua zile la altitudini mari, dar sper sa fie totul ok si sa imi pot mentine ritmul.”


 

 

904 vizite
Distribuie pe