Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Controverse la competiţia de ciclism pentru elevi
Sergiu Lenghel  - Marti, 4 Mai 2010

Hoţie la drumul mare până şi la un concurs de îndemânare pe bicicletă?! Suspiciunile vin din partea ocupanţilor locului II, elevii Şcolii generale "Dariu Pop" Satu Mare, care acuză organizatorii de "fraudare" a competiţiei organizate marţi, în premieră în oraşul de pe Someş.
 

 

Concursul naţional "Cupa DHS" s-a desfăşurat într-un spaţiu special amenajat din Parcul Libertăţii şi a constat în trei probe. Miza concursului nu a fost deloc mică, premiul cel mare pus la bătaie de "Eurosport DHS Deva" fiind patru biciclete în valoare totală de 5.000 lei.
 

 

Acţiunea a fost rezervată doar elevilor din clasele V-VIII ale şcolilor din judeţ, la startul întrecerii înscriindu-se 7 echipe din Satu Mare şi una de la şcoala din Negreşti-Oaş.


 

Proba teoretică a constat în completarea unor chestionare cu întrebări legate de ciclism şi s-a bazat pe respectarea regulilor de circulaţie, componenţa şi istoricul bicicletei. Nici examenul poligonului, cu o probă de traseu bine gândită, n-avea cum să lipsească de la concursul "Cupei DHS". Câştigătorii au fost elevii de la Şcoala generală "Mircea Eliade", o decizie care a fost pusă sub semnul întrebării de restul participanţilor.
 

 

Rareş Nintaş şi Cristian Bicuschi au făcut parte din echipa de la "Dariu Pop", care au obţinut premiul al II-lea. Cei doi reclamă faptul că această competiţie nu s-a desfăşurat în modul cel mai "fair-play", juriul trecând cu vederea în mod intenţionat anumite greşeli de traseu ale câştigătorilor.
 

 

"Ei au avut 37 puncte de penalizare, dar trebuiau să aibă 87. Le-am numărat cu toţii. S-a dat şpagă doar să nu câştigăm noi, pentru că opt ani la rând noi am fost pe primul loc la toate competiţiile pe bicicletă" - afirmă Cristian Bicuschi, elev la Şcoala generală "Dariu Pop", tânărul de 12 ani ocupând la nivel naţional locul IV la competiţiile şcolare de ciclism.
 

 

Dacă cei patru elevi din echipa câştigătoare au primit fiecare câte o bicicletă DHS, cei de pe locul II s-au mulţumit cu nişte căşti de protecţie, iar cei de la Şcoala generală "Octavian Goga", care s-au clasat pe locul III, s-au ales cu câte o pereche de mănuşi.
 

 

Toate echipele au primit diplome, pixuri personalizate şi tricouri inscripţionate cu sigla şi numele întrecerii. Micii biciclişti de la "Mircea Eliade" vor reprezenta judeţul Satu Mare în finala naţională din 17-18 iulie, programată la Deva.
 

 

"Cupa DHS" este organizată de Federaţia Română de Ciclism şi DHS Bike Deva, împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Federaţia Română Sportul pentru Toţi, în perioada 8 aprilie - 18 iulie 2010.

 

Scopul acestor concursuri este promovarea unui mod de viaţă sănătos, prevenirea producerii de accidente rutiere în rândul elevilor prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie, verificarea gradului de pregătire a elevilor în parcurgerea poligonului tehnico-aplicativ, precum şi selectarea elevilor pentru marea performanţă în ciclism.

3714 vizite
Distribuie pe