Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Daniel Prodan studiază la şcoala lui Cruyff pentru a conduce FRF
Veronica Hodas  - Miercuri, 6 Februarie 2013

În cariera de fotbalist a jucat la echipe mari ale Europei, a început la Steaua, echipă pentru care a jucat în Liga Campionilor, şi şi-a continuat activitatea la formaţii tari de pe continent, ca Atletico Madrid sau Glasgow Rangers.

În acest moment, fostul internaţional Daniel Prodan lucrează pentru Federaţia Română de Fotbal şi, în paralel, este student la Institutul Johan Cruyff din Barcelona unde se specializează în domeniul afacerilor din sport. Acesta a acordat un interviu pentru www.cruyffinstitute.org, în care lasă de înţeles că se gândeşte ca, în viitor, să ocupe o funcţie de conducere importantă în fotbal.

Ce credeţi despre programul de studiu?
Este o introducere în managementul sportiv, te familiarizează cu termenii, metodologia şi modul de gândire în managementul modern din sport. În opinia mea, acest program te învaţă cum să analizezi diferite situaţii din sport şi din punct de vedere administrativ.

Puteţi să alternaţi locul de muncă şi studiile?
Folosesc un program eficient, dedic multe ore pentru curs şi nu este dificil pentru mine. Este un curs online, deci pot studia oricând doresc. Avantajul meu este că există un tutore care te ajută să-ţi rezolvi problemele indiferent de timp, pe toată durata cursului.

Cu ce vă va ajuta acest curs în viitor?
Studiezi cazuri reale, pe care s-ar putea să le întâlneşti în munca ta. Cursul îmbunătăţeşte cunoştinţele mele în domeniul managementului de sport,  care cu siguranţă îmi va deschide noi orizonturi în gândire şi în anumite situaţii.

De ce educaţia este importantă pentru sportivi?
Pentru că te ajută să cunoşti fenomenul sportiv în întregime. Astfel, înţelegi şi alte domenii de activitate care se învârt în jurul lumii sportului cum ar fi management, marketing, finanţe etc.

Consideraţi că sportivii ar trebui să fie mult mai preocupaţi de viitorul lor?
Da, sportul are viaţă scurtă. Se spune că sportivii de performanţă mor de două ori: prima dată e atunci când renunţă la sport şi a doua oară în mod natural. După ce cariera ta ca sportiv se încheie, trebuie să-ţi găseşti alte căi ca să-ţi continui viaţa. Aş adăuga, din propria mea experienţă ca fotbalist, faptul că eu am fost răsplătit pentru ceea ce am făcut. Acum, sunt plătit pentru ceea ce fac azi, mâine şi de acum înainte. Cel mai important lucru în viaţă este să laşi ceva în urmă, ceva care te face face să fi mândru de tine.

Credeţi că oamenii de sport ar trebui să gestioneze lumea sportului?
Cred cu tărie în filozofia lui Johan Cruyff, care spune că organizaţiile sportive trebuie să fie conduse de persoanele care cunosc foarte bine industria sportului şi au inima unui sportiv. Aceste persoane sunt obişnuite cu partea dură a sportului, cu acele dezamăgiri şi bucurii, înfrângeri şi victorii. Avem deja câteva exemple cum ar fi preşedintele UEFA, Michael Platini, preşedintele RFEF, Jose Maria Villar, preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi preşedintele onorific al clubului Bayern Munchen, Franz Beckenbauer. Sper ca pe viitor să existe mult mai multe exemple ca acestea.

3743 vizite
Distribuie pe